Međunarodnu nedelju braka, koja se već dve decenije obeležava od 7. do 14. februara u mnogim zemljama sveta, prati već osam godina ista takva manifestacija i kod nas.

Slogan Nedelje braka u Srbiji za 2020. godinu je „I u dobru i zlu”, a bračni savetnici Nebojša i Gordana Savić iz Udruženja „Brak i porodica” organizuju ovu manifestaciju u Subotici, Novom Sadu, Nišu i Sremskoj Mitrovici i objašnjavaju da je ovaj slogan osmišljen zbog činjenice da životne krize lako izazovu bračni brodolom, pa se vredi podsetiti starog zaveta koji se daje na venčanju.

– Iako svi bračni parovi pred matičarom obećavaju da će stajati jedno uz drugo „i u dobru, i u zlu”, praksa pokazuje da mnoge životne krize i izazovi ovaj zavet vrlo brzo stave na probu – ističe Nebojša Savić.

Po njegovim rečima, poslednjih godina sve veći broj supružnika „odustaje” od braka još u prvim godinama zajedničkog života posle prve ozbiljne svađe.

– U našem društvu i dalje postoji kult braka i porodice i mi često u terapiji čujemo izjavu „porodica mi je sve”, ali mnoge osobe brak uzimaju zdravo za gotovo i ne shvataju da dobar brak nije rezultat srećnih okolnosti, već života koji počinje odmah nakon bacanja bidermajera.

Rezultati brojnih socioloških istraživanja svedoče da se brak više ceni u ruralnim sredinama jer se u njima više neguju običaji i tradicija, dok je u gradskim regionima u porastu broj vanbračnih zajednica – objašnjava Nebojša Savić.

Brojke Republičkog zavoda za statistiku govore da je najviše brakova prošle godine sklopljeno u Tutinu, Preševu i Sjenici, ta najmanje u Babušnici, Blacu, Kniću, Gadžinom Hanu i Beloj Palanci.

Statistički posmatrano, u glavnom gradu najviše venčanja mladenci zakazuju u opštini Novi Beograd, u regionu Vojvodine pred matičara najčešće staju stanovnici Novog Sada, Bečeja i Temerina, dok su Nišlije te koje najčešće izgovaraju sudbonosno da na jugu Srbije.

– Činjenica da se svaki peti brak razvede u prvih pet godina svedoči da mlade supružnike niko nije učio da su problemi sastavni deo svakog odnosa, kao i da se oni rešavaju razgovorom, a ne razvodom.

Naše iskustvo u psihoterapijskom radu s bračnim parovima govori da nedostatak bliskosti i komunikacije vode u razvod, kao i da gubitak posla jednog od supružnika može snažno da uzdrma temelje bračne zajednice.

Siromaštvo i materijalna oskudica predstavljaju veliki izazov za brak, ali važi i obrnuto – prezauzetost poslom, odnosno nedostatak kvalitetnog vremena za partnera može dovesti do udaljavanja partnera.

Neizlečiva i progresivna bolest jednog člana porodice takođe emotivno iscrpljuje supružnike i može da bude okidač za razvod – objašnjava naš sagovornik.

Inače, za nedelju braka je odabran period pred Dan zaljubljenih (Sveti Valentin) ali se u nekim zemljama bira drugo doba godine, na primer, maj - kako je to slučaj u Ukrajini i Velikoj Britaniji.

Prilagođeno sa: Politika / Katarina Đorđević