Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAD BRAČNA TERAPIJA MOŽE DA SPASI BRAK: kada psiholog i terapeut savetuju razvod

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ne postoji savršen brak bez problema, ali u pojedinim odnosima krize eskaliraju, pa je neophodno da se preduzmu konkrenti koraci. Neki partneri tada odluče da potraže pomoć bračnog terapeuta. Sa kojim izazovima se najčešće suočavaju supružnici? Kada stručno savetovanje može da pomogne u rešavanju problema ili je terapija samo korak do razvoda i produžavanje agonije?

Psiholog i porodični terapeut Branislava Pavlović naglašava da je svaki brak priča za sebe i svaka terapija jedinstvena, ali je najvažnije da se problem prepozna na vreme. I da oba partnera suštinski žele da rade na poboljšanju odnosa.

- Razvojne krize su normalne, očekivane i povezane sa promenama u životnom ciklusu - kaže za "Život plus" Branislava Pavlović. - Javljaju se stupanjem u brak, rođenjem deteta, polaskom u školu, adolescencijom i odlaskom deteta iz kuće (sindrom praznog gnezda).

Akcidentne krize su neočekivani događaji i udari na porodicu kao što su otkaz, bolest i prevara. Sve to mogu da budu razlozi zbog kojih par odluči da potraži pomoć bračnog terapeuta. U praksi, partneri se najčešće žale na emocionalno udaljavanje, takozvani "mrtav brak" ili visoko konfliktan brak sa negativnom fokusiranošću na partnera (negativna bliskost).

U najviše slučajeva supružnici izgube ili ni ne izgrade intimu i bliskost koja je neophodna za zdrav odnos. Mnogi su nezadovoljni seksualnim životom.

Muškarci i žene uglavnom imaju različit doživljaj seksa.

Oni kroz seksualni odnos i telesnu intimu grade bliskost, a ženama je emocionalna vezanost preduslov za seksualnu bliskost.

Bračno savetovanje daje najbolje rezultate ako parovi potraže pomoć čim primete nezadovoljstvo i probleme u odnosu. Ukoliko čekaju da oni uznapreduju, postoji mogućnost da je jedan partner već digao ruke od svega i tada je teško sačuvati brak.

- Prvi korak u terapiji je prepoznavanje negativnih modela interakcije supružnika i pokušaj da se oni zaustave - smatra Pavlovićeva. - Kao STOP mehanizam za resetovanje bračnog odnosa. Načini komunikacije vremenom postaju loši, kritizerski i puni vređanja, pa je osnovni zadatak terapeuta da partneri nauče da nenasilno razgovoraju.

Ako prekinu takvu spiralu ponašanja, moguće je raditi na novim konstruktivnim obrascima.

Bračne krize i problemi ne pogađaju samo supružnike, već sve članove porodice. Nema idealnog braka bez problema, ali to ne znači da je brak loš.

Važan je način na koji se partneri odnose prema kriznim situacijama.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije