Zahvaljujući istraživanjima u poslednjih nekoliko godina, ali nažalost i očiglednim primerima iz sveta ekologije, tekstilna industrija našla se na crnoj listi - nalazi se na visokom trećem mestu, nimalo poželjne liste: najvećih globalnih zagađivača, piše elle.rs

Što je razlog zbog čega brojni eko pokreti, kao i oni modno osvešćeni pokušavaju da nam skrenu pažnju na to da je vreme da se naše kupoholičarkse navike promene.

Ukoliko se konzumerizmu stane na kraj, biće izvojevana jedna od najvećih bitki za očuvanje planete.

Ovo su razlozi zbog koga je sve veći broj trendsetera koji se okreću kupovini garderobe iz druge ruke i promovišu vintage kao najpoželjniji trend.

Još jedan od razloga zbog koga je u modnom svetu ova kategorija odeće dobila na većem značaju, jeste taj što je zahvaljujući velikoj ponudi i sve većoj dostupnosti onoga što smo juče videli na pisti, a danas vrlo slično u izlozima high-street brendova, nestalo originalnih komada.

U prevodu: potražnja u second hand i vintage šopovima nikada nije bila veća.

Ipak, postoji značajna razlika između garderobe koja se deklariše kao vintage i ona koja se deklariše kao da dolazi iz druge ruke ili second hand.

I to je naša smernica koja je vrlo jasna zapravo: second hand referiše sve ono što je došlo iz druge ruke ili što je neko već prethodno nosio. I nikako ne podrazumeva naravno samo jednog vlasnika, ne mora tačnije da bude iz "druge ruke" već može i iz treće, pa i iz pete.

Kvalitet se ne postavlja kao bilo kakva smernica pri biranju proizvoda koji će se naći na policama butikama. Dakle, možete naići na vidno iznošene komade, na one u boljem stanju, ali i na one vrlo kvalitetne i skoro nove, pa čak i potpuno nove - kupljene recimo prethodne sezone, komad koji je dobijen na poklon ali se nekome nije svideo ili mu ne odgovara.

Kada je u pitanju vintage garderoba, najbolja smernica na osnovu koje bi vam bila jasnija ova definicija, dolazi iz rečnika, a odnosi se na sledeće: u pitanju je uglavnom opis vina koje dolazi iz godine sa dobrom berbom. Dakle, vintage ukazuje automatski na kvalitet.

A, dobra berba u modnom svetu ukazuje na 80-te, 70-te i 20-te godine prošlog veka. Takođe, vintage komadima se smatraju oni koji su proizvedeni minimum 20 godina unazad. Pa sve do perioda 1920-ih. Sve nakon toga, ono što ja starije od stotinu godina, smatra sa antiknim komadima.

Tekst: M. B.

Izvor: elle.rs