Sloboda Mićalović zablistala je na crvenom tepihu u Veneciji, na premijeri filma "Na mlečnom putu" Emira Kusturice, u kojem se pored nje pojavljuje i holivudska diva Monika Beluči.

Iako je ova filmska legenda bila u Slobodinom društvu, prisutni mediji bili su očarani Mićalovićevom, posebno njenom crnom haljinom sa srebrnim jelekom.

"Dugo smo se borile oko toga kako će haljina izgledati. Na kraju smo ipak došli do zajedničkog rešenja. Jedino nismo imali dilemu oko toga da li će poneti neki srpski motiv. Jelek koji je Boba nosila od čistog je srebra i ručno je rađen za nju", otkriva za  Verica Rakočević, inače Slobodina tetka.

"Sloboda je nosila specijalno rađen nakit od zlata, bisera i dijamanata, uklopljen sa jednom mojom torbicom, koja je stara 80 godina. Sve to smo upotpunili "balensijaga" cipelama", otkriva Verica.

PROČITAJTE JOŠ: Sloboda Mićalović: Evo koliko mi znači podrška supruga Vojina Ćetkovića (FOTO)

Kreatorka kaže da je nakon Slobodinog pojavljivanja u Veneciji dobila veliki broj poruka od prijatelja i novinara iz Italije.

"Svaka poruka i mejl koji sam dobila započinju rečenicom: "Ti si luda. Ovo je fenomenalno". Plašila sam se da će naši ljudi reagovati negativno, jer smo zemlja seljaka na brdovitom Balkanu, međutim, nisam bila u pravu. Svima se haljina dopala", kaže Verica.

Inače, jelek (od turskog yelek = prsluk) je deo narodne nošnje koji je zastupljen u nekoliko zemalja Balkana kao odevni predmet sve do sredine dvadesetog veka, kada se počinju nositi kostimi koji dolaze iz grada.

Kroj je bio autentičan za svaku oblast i razlikovao se po šarama, vezu, obliku, materijalu i ostalim detaljima. Obično su se koristili materijali kao što su pliš, sukno i čoja, na koju bi se dodavali razni vezovi, tračice i ukrasi, kako bi izgledali lepše, bogatije i zadržali svoju autentičnost.

Ukrasi koji su se kačili na jelek su se nazivali gajtani, a njihov broj na jeleku je pokazivao iz koliko je bogate porodice momak ili devojka.

Jeleke nisu nosile samo žene i devojke već i muškarci, ali sa manje ukrasa i detalja.

PROČITAJTE JOŠ: Vojin Ćetković i Sloboda Mićalović: Najvažnija nam je sreća dece, zato odlazimo na selo

OSTALE SLIKE SLOBODINE FANTASTIČNE MODNE KOMBINACIJE POGLEDAJTE U FOTO-GALERIJI!

Izvor: Blic/Story

LepaiSrecna Talentovana srpska glumica Sloboda Mićalović privukla je ogromnu pažnju u Veneciji, a za njen izgled zaslužna je i njena slavna tetka, naša poznata modna kreatorka... jelek sa motivima kosovskog veza oduševio je celu Italiju.