5 STVARI KOJE NIKADA NE TREBA DA RADITE: Doktorka za kosu otkriva gde svi grešimo

Ako se pronalazite u nekoj od sledećih navika, bilo bi dobro da ih što pre promenite jer one i te kako štete vašoj kosi.

Tiktok / abbeyyung

Zdrava i negovana kosa imperativ je skoro svakoj ženi, ali određene navike koje primenjujemo mogu znatno uništiti njen kvalitet. Tejlor Rouz iz Mičigena je triholog - specijalista za kosu i skalp, kao i za spektar srodnih poremećaja koji se odnose na razvoj vlasi, i proučava i leči kosu i kožu glave, a sada je svim pripadnicama lepšeg pola dala nekoliko dragocenih saveta.

1. Izbegavajte punđe

Tejlor kaže da ne treba stilizovati kosu u punđu češće od jednom nedeljno. Kako navodi, to može prouzrokovati "povlačenje" kose.

"Ne treba preterivati", navodi ona.

TikTok/quintymirjam 

 2. Ne koristite često gumice za kosu

"S vremena na vreme neće škoditi, ali ako stalno koristite čvrste gumice možete slomiti vlasi kose tačno u sredini", kaže ova stručnjakinja.

Umesto običnih gumica za kosu, ona preporučuje da koristite svilene ili satenske gumice.

3. Nikada ne uskačite u bazen sa suvom kosom

Tejlor Rouz navodi da je kosa poput sunđera, koji će apsorbovati hlor i hemikalije koji se nalaze u vodi iz bazena. Umesto toga, ona preporučuje da kosu pre ulaska u bazen dobro pokvasite čistom vodom, čime ćete osigurati da vam voda iz bazena što manje ošteti kosu.

Shutterstock  

4. Ne spavajte sa mokrom kosom

"Primetila sam ogromnu razliku u zdravlju moje kose kada sam prestala da radim ovo", navodi Tejlor, koja dodaje i da je kosa najslabija kada je mokra.

"Spavanje s mokrom kosom može da nanese mnogo štete. Kosa se sastoji od 33% vodoničnih i jonskih veza, a obe se ‘razbijaju’ vodom i reformišu kada je suva, što znači da je kosa osetljiva na oštećenja kada je mokra", ističe Tejlor, a prenosi "Zadovoljna.rs".

5. Ne fenirajte kosu odmah nakon pranja

Savet Tejlor Rouz jeste da ostavite kosu da se osuši 85% pre nego što je fenom osušite do kraja i stilizujete.

Youtube/Printscreen/Sarah Angius 

"Kada je kosa slaba treba izbegavati bilo kakvu štetnu aktivnost, a toplota je jedna od najštetnijih", kaže ona.

Tekst: Lepa&Srećna