NAMIRNICA KOJU SVI JEDEMO, A ZBOG KOJE NAM JE KOSA BEŽIVOTNA I BEZ SJAJA: Ishranom do zdravlje i lepote

Razlozi za opadanje kose mogu biti brojni, od genetike, preko godina života, stresa, ali i namirnica koje unosite.

Youtube/Printscreen/ Inside Edition

Kosa svima opada i smatra se da je sasvim normalno da dnevno izgubimo 100 dlaka.  Ako kosa opada u većim količinama, razlozi mogu biti brojni, od genetike, nepravilnog rada štitne žlezde, uzimanje određenih lekova, nedovoljno proteina ili gvožđa, previše vitamina A.

Pored toga, na to da li će nam kosa opadati utiče i jedna gastronomska navika, odnosno, koliko slanu hranu jedemo. Unos previše soli šteti i zdravlju, ali i lepoti. Triholog Kevin Mure savetuje da ograničimo unos soli jer to može potencijalno da prouzrokuje opadanje kose.

"Preveliki unos soli prozrokuje nakupljanje natrijuma koji će se zatim razviti oko folikula dlake. Ovo utiče na cirkulaciju krvi koja teče do folikula dlake i tako se sprečavaju esencijalne hranjive supstance da dođu do folikula. Na kraju, to prouzrokuje da kosa postane beživotna, bez sjaja, pa čak i prouzrokuje gubitak kose", rekao je on za britanski GQ i istakao da je od presudnog znajčaja da unos soli bude uravnotežen.

Ako želite zdravu kosu u ishranu uvrstite i jogurt, jagode, proklej, jaja, tunu i crveno meso.

Izvor: Lepa&Srećna