Najplaćenija francuska glumica Žilijet Binoš (49) poreklom je iz umetničkog miljea te ne čudi činjenica da je imala normalan razvojni put s obzirom na to da je prvo završila specijalnu srednju školu za umetnost posle koje je upisala Nacionalni konzervatorijum dramskih umetnosti u Parizu.

Kao već dovoljno zrela sa 24 godine dobila je ulogu u filmu „Tri boje: plavo“ iz filmske trilogije „Tri boje“ Kristofa Kješlovskog. Za odigranu ulogu u ovom filmu nagrađena je priznanjem Cezar za najbolju glumicu. Kao Hana, kanadska medicinska sestra koja leči ranjenog neznanca tokom Drugog svetskog rata u filmu „Engleski pacijent“ Žilijet dobija Oskara za najbolju sporednu ulogu, a tri godine kasnije nominovana je za Oskara za najbolju žensku ulogu u filmu Čokolada sa Džonijem Depom.

Kada je osmislila specifični šou ili bolje reći spektakl pod nazivom „In-i“ koji je prikazan 2008. u londonskom Nacionalnom teatru, Žilijet Binoš je za samo četiri meseca naučila savršeno da pleše. Tada je izjavila da što više glumi, to se više oseća živom a njeno razumevanje života, zahvaljujuci glumi, postaje sve jasnije i bogatije.

Pogledajte galeriju fotografija najpoznatije francuske glumice.

Tekst: Ivana Vušković

LepaiSrecna Glumica Žilijet Binoš pred kamerama je 30 godina i za to vreme snimila je 50 filmova. Kritičari je vole, pa čak i kad je film u kome igra loš svi se slažu da je jedina dobra stvar bila ta što se ona u njemu pojavljuje.