Iza imena Elena Lidija  Vasiljevna Mironova krije se lik britanske glumice Helen Miren (68), vlasnice statue Oskar koju je dobila za ulogu u filmu “Kraljica” 2006. godine. Po ocu Ruskinja, a po majci Britanka, Helen je rođena u Londonu u kojem i sada živi.

Sa 18 godina postala je članica Nacionalnog teatra mladih u Londonu, a nekoliko godina kasnije priključila se Šekspirovom kraljevskom pozorištu u kojem je glumila najvažnije likove ovog pisca - Juliju i Ledi Magbet.

Helen Miren je žena koja nikada nije krila da nema ni trunke majčinskog instinkta i zato se odlučila za život bez dece jer, priznaje, ipak najviše voli slobodu koju garantuje život bez naslednika.

Princ Čarls 2003. godine dodelio joj je titulu dame te je tako Helen postala i članica Reda Britanske imperije.

U noci kada se ispraćala 1997. i dočekivala 1998. godina Helen Miren postala je supruga režisera Tejlora Hakvorda. Iako se bave istim poslom, Helen smatra da je na snimanjima mnogo lepše gledati u jaču polovinu iz pozicije supruge koja ispija kaficu u stolici, nego iz ugla glumice koja mora da zadovolji i ispuni nečija očekivanja.

U galeriji pogledajte fotografije Helen Miren, dame buntovnog duha. 

Tekst: Ivana Vušković

LepaiSrecna Poznata je kao prilično buntovna, pa čak i brutalno iskrena, ali to glumici Helen Miren nije smetalo da se ostvari u karijeri i postane važan član britanskog društva.