Od davnina žene su eksperimentisale sa kosom - istraživale su na koji način i uz pomoć kojih biljnih sastojaka da je učine lepšom i zdravijom, kako da joj promene boju, tražile kojem obliku lica najbolje pristaje određena frizura, šta su uzroci zbog kojih opada, koji je optimalan broj opalih vlasi...

Iz generacije u generaciju žene su učile da treba da neguju svoju kosu, da joj obezbede što bolju negu, štite je od neželjenih uticaja iz spoljašnje sredine. Jer, kosa je najlepši ukras. Stoga vam Lisini stručnjaci otkrivaju svoje male tajne.

Čistoća - Ne dozvolite kosi da vam upropasti dan. Bolje je i da se ne našminkate, nego da negde odete prljave kose - stradaće vaše samopouzdanje i sigurnost. Kosu perite dva ili tri puta nedeljno, a ako je potrebno, i svaki dan.

Protiv peruti - Perut u kosi i na odeći prilično je neprijatna pojava praćena svrabom. Ipak, ovaj problem možete da držite pod kontrolom korišćenjem specijalnih preparata, redovnim pranjem kose, i to tako što ćete naizmenično koristiti tri različita šampona protiv peruti. Vodite računa o higijeni, jer znoj, na primer, pospešuje nastanak peruti, kao i vosak, gelovi, lakovi...

Volumen - Osim preparata za povećanje volumena, poslušajte savet stručnjaka koji kažu: kada operete kosu, prvo je malo prosušite fenom i stilizujte u željeni oblik, a zatim se nagnite glavom ka zemlji i u takvom položaju nastavite da je sušite.

Stilizovanje u dva poteza - Šiške su vaš zaštitni znak, ali uvek vas izdaju posle “nemirne“ noći. Ne brinite se, već nakvasite šiške, namotajte ih na četku sa prirodnom dlakom (velikog obima) i prosušite fenom. Još bolji efekat ćete postići uz pomoć rotacione četke.

Zdravi vrhovi - Dobar oblik frizure i kvalitetna farba neće vas učiniti privlačnijom ako vam je kosa „procvetala”. Vrhove je najbolje da skraćujete jednom mesečno.

Opadanje - Ako u šampon koji koristite dodate nekoliko kapi eteričnih ulja lavande ili jasmina, ojačaćete koren kose i smanjiti opadanje. Zbog kontraefekta ipak ne preterujte sa esencijama - tako u 250 ml šampona možete da stavite 10 kapi ulja.

Noćni serum - Frizeri ističu da fen ne smete držati previše blizu glave, već na rastojanju od oko 20 cm. Tako ćete sprečiti nepotrebno isušivanje i “gorenje” kose. Kosu sušite od korena prema vrhovima.

Suva kosa - Suva kosa zahteva posebnu negu koja podrazumeva obavezno korišćenje šampona i regeneratora za prehranjivanje vlasi. Dva puta mesečno nanosite pakovanje od maslinovog ulja i dva žumanceta.

Ivana Vušković