Kada se pojave prve sede vlasi lako ih je prekriti - farbanjem cele kose ili samo korena, ili korišćenjem različitih sprejeva za prikrivanje izrastka.

Međutim, kako seda kosa nastavlja da raste sve ju je teže i teže prekriti, pa se neke dame odlučuju da je više ne farbaju, a neke, pak, žele da iznijansiraju kosu i da srebrne pramenove uklope u neku od modernih nijansi.

Većina frizera smatra da su "babylights" pramenovi najbolja tehnika za prikrivanje sede kose. U pitanju je tehnika imitiranja dečje kose koja je suptilno posvetlela na suncu, kako bi se dobio efekat svetlosti u kosi na najprirodniji mogući način, a pri izvođenju se uzimaju i farbaju što manji pramenovi.

Farbanje kose
Youtube / Printscreen / Jamie Dana 

"Svetlije boje će pomoći da se razbije kontrast između svetle i tamne kose, jer su svetliji tonovi bliži sedoj boji kose. Na ovaj način se pravi most, u vidu jednog srednjeg tona, između tamne baze i svetlih, sedih vlasi", kaže poznati frizer Gregori Paterson.

"Ova tehnika bolje će delovati na kosi koja je prirodno svetla, međutim "babylighst" pramenovi "rade" i na tamnoj podlozi, samo treba koristiti nešto tamnije nijanse pramenova, kako bi bilo manje oštrih kontrasta", savetuje njegov kolega Džejmi Macej.

Ukoliko ste tek počeli da primećujete poneku sedu, frizeri savetuju da izvučete tek nekoliko pramenova, kako bi se sede vlasi uklopile u njih.

"Ako tek počinjete da primećujete sede i niste spremni da farbate celu kosu, često preporučujem da počnete sa nekoliko pramenova koji će se najbolje stopiti sa sedim", objašnjava Sindi Markus, profesionalna frizerka u Las Vegasu, i dodaje:

"Ova metoda pomaže da se seda kosa kamuflira dodavanjem kontrastne svetle boje. Ne prekriva sede i neće ih učiniti neprimetnim, ali će ih učiniti manje vidljivim."

seda kosa.jpg
Instagram / charlesworthingtonsalons 

Vaša prirodna boja kose najbolje će odrediti boju u kojoj treba da uradite pramenove.

"Ukoliko vam je kosa svetlosmeđa, dodavanje bledoplavih pramenova najbolje će prikriti sedu kosu. Međutim, ako je vaša prirodna boja veoma tamna u tom slučaju možete dodati karamel pramenove i to će imati isti efekat", kaže Markus.

Frizeri kažu i da obično praktikuju da pre farbanja procene koliki je procenat sedih na kosi klijenta, te u skladu s tim savetuju koju tehniku je najbolje primeniti.

"Ako imate visok procenat sedih, brže ćete primetiti izrastak kada se pojavi. Nekim klijentima to smeta, a nekima ne", kaže Džejmi Macej i dodaje da će izrastak biti manje primetan ako uradite "babylights" tehniku.

Izvor: Lepa&Srećna