Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZASTAKLJIVANJE KOSE: o čemu je reč i kome je namenjeno?

Među mnogim procedurama koje su vezane za kosu, laminacija ima posebno mesto. Međutim, ona nije toliko pristupačna koliko bismo želele, pa se jeftiniji postupci i dalje smatraju najpopularnijim.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zapravo, zastakljivanje jako podseća na laminaciju, ali se razlikuje po tome što je jednostavniji postupak koji se može ponoviti i kod kuće.

Suština zastakljivanja

Ovaj postupak se primenjuje nakon mnogobrojnih jakih eksperimenata poput farbanje kose, šatiranja i slično. Jedna od glavnih prednosti ovog postupka je ta što praktično ne masira kosu nakon nanošenja glazure, jer njeni glavni aktivni sastojci (ceramidi) ne prekrivaju gornji sloj kose, već popunjavaju otvore i pukotine nastale na njihovoj površini.
To zauzvrat doprinosi vizuelnom poboljšanju strukture oštećene kose tokom određenog vremena.

Kome treba zastakljivanje?

Ono se po pravilu izvodi devojkama sa oštećenom, razdeljenom ili suvom kosom, koje su postale takve kao posledica dužeg izlaganja negativnim faktorima. Poslednje uključuje: izlaganje suncu, slanu vodu, hemikalije za oblikovanje, često sušenje fenom za kosu i drugo.

Ovaj postupak je jedna od najboljih alternativa farbanju kose, jer vam omogućava da u potpunosti ofarbate sivu kosu.

Prednosti postupka

Nakon zastakljivanja, kosa menja svoj izgled na bolje zbog činjenice da:

  • pramenovi postaju deblji i puniji
  • povećava se njihov volumen
  • lako se češljaju
  • postaju zaštićeniji pre izlaganja faktorima životne sredine.

Karakteristike zastakljivanja

Nažalost, takav pozitivan efekat posle zastakljivanja traje samo nekoliko nedelja (u proseku mesec dana), nakon čega je postupku potrebno ponavljanje. I u početku će možda biti potrebno da se izvodi do 6 puta za redom da bi se primetilo poboljšanje stanja kose (što zavisi od stepena oštećenja).

Trajanje efekta posle zastakljivanja zavisi od učestalosti pranja i može da se kreće od 3 do 5 nedelja. Nakon 3-4 puta uzastopne primene glazure obogaćene ceramidima, potrebno je dati kosi malo odmora, odustajući od njenog korišćenja na neko vreme.

Takođe, morate znati da postoje dve vrste zastakljivanja: bezbojno i obojeno. Prvi se izvodi samo u rekreativne svrhe, a drugi - između ostalog, podrazumeva promenu boje kose za 1-2 tona u jednom ili drugom smeru. Ako je kosa već obojena, nakon nanošenja glazure na njih, ona će postati još svetlija.

Povezane vesti

Tekst: Tamara Veličković

Izvor: Cosmopolitan.rs

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije