Uglavnom se fokusiramo na treniranje trbušnjaka ili ruku, a zaboravljamo da se na licu nalazi čak 57 mišića, koje takođe treba da jačamo ako želimo da sprečimo njihovo opuštanje, odnosno da obezbedimo njihovo zatezanje, podizanje i na taj način zadržimo mladoliki izgled, piše Men’s Health.

Za vežbanje ovog dela tela treba izdvojiti 15 do 20 minuta. U toku prve tri nedelje sledeće vežbe radite svakodnevno, a potom u naredna dva meseca iste vežbe izvodite pet puta nedeljno.

Nakon ovog vremena, preporučuje se da osobe mlađe od 40 godina “jogu za lice” rade dva, tri puta nedeljno, a stariji od 40 godina tri do pet puta nedeljno.

Ukoliko se disciplinovano i strpljivo budete posvećivali “treningu” lica, pozitivne promene ćete uočiti nakon četiri do šest nedelja.

PRE TRENINGA…

Pre početka treninga zagrejte dlanove tako što ćete ih protrljati. Stavite ih preko zatvorenih očiju i osetićete kako se opuštaju mišići oko očiju.

Preporučljivo je da trening radite ispred ogledala, kako biste mogli da kontrolišete da li vežbe radite pravilno.

Vežba 1: IZBRIŠITE “SMEJALICE”

Izgovarajte dugo slovo O. Dok izvodite ovu vežbu, uvucite usne preko zuba, a zatim se nasmejte.

Vežba 2: OPUSTITE LICE

Udahnite kroz usta, stisnite zube i usne rastegnite u osmeh, pa izdahnite kroz usta. Ovu vežbu ponovite dva puta u trajanju od tri sekunde.

Vežba 3: ZATEGNITE PODVALJAK

Nasmešite se, kao da želite da napravite grimasu. Donju usnu uvucite preko donjih zuba i držite 20 do 30 sekundi.

Vežba 4: ZATEGNITE OBRAZE

Udahnite duboko kroz nos i zadržite dah dve-tri sekunde. Naduvajte obraze i nakon dve sekunde izdahnite kroz usta isprekidano i snažno.

Vežba 5: ISPEGLAJTE BORE OKO USANA

Naduvajte vazduh u obraze, kao da duvate balon. Sa srednja tri prsta jedne ruke pritisnite usne, dok drugom rukom potiskujete vazduh iz jednog obraza u drugi. Držite 30 sekundi, a onda ponovite na drugom obrazu. Ponovite tri puta sa svake strane.

Vežba 6: ZA CELO LICE

Nasmejte se i pritisnite jagodice prstiju u nabore između usana i nosa. Aktivirajte sve mišiće lica, a jagodicama pritisnite kako biste pružili otpor. Ponovite 20 puta.

Vežba 7: ZA OBRAZE I PODRUČJE OKO USANA

Nasmešite se napućenih usana. Zadržavajući osmeh, uvlačite obraze u udubine lica.

Vežba 8: ZA PODRUČJE OKO OČIJU

Jagodicama kažiprsta lagano pritisnite područje u visini donjih trepavica i prstima polako povlačite kožu prema spolja. Ostanite u ovom položaju 30 sekundi.

Vežba 9: SMANJITE BORE NA ČELU

Raširite oči što više možete i nekoliko sekundi se zagledajte u tačku ispred sebe. Zatim kružnim pokretima masirajte čelo.

Vežba 10: LAGANI FINIŠ TRENINGA

Udahnite kroz nos, stisnite mišiće lica, pa uz izdah isplazite jezik i pogledajte prema gore. Ponovite tri puta.

Izvor: Men’s Health