Moderni šamponi često su vrlo štetni za zdravlje kose, piše Lepa & Srećna.

Upravo zbog dejstva najrazličitijih proizvoda, kosa može da se proređuje i tanji, a zbog čestog farbanja i friziranja, "peglanja" i feniranja, krajevi vlasi se krzaju i "cvetaju".

Zato je dobro da povremeno zamenite šampon prirodnim sredstvima za održavanje čistoće, a jedno od njih je upravo soda bikarbona!

Soda se danas koristi za toliko mnogo namena, da je teško odlučiti se šta je zapravo njena najbolja primena.

Ovo prirodno lekovito sredstvo odlično je kako za čišćenje kože i održavanje higijene usne duplje, tako i za blagi piling i tretman lica pa i umesto šampona.

Najbolji način da upotrebite sodu bikarbonu za pranje kose jeste da je pomešate u razmeri 1 prema 3. 

Zato, u zavisnosti od dužine kose, pomešajte 2 do 3 kašike sode bikarbone sa tri puta većom količinom vode i polako nanesite na kosu, trljajući od korena niz vlas sve do samog kraja dlake. 

Ostavite da deluje oko tri minuta i zatim temeljno isperite toplom vodom.

Završni tretman koji deluje i kao blagi regenerator, daje sjaj i olakšava raščešljavanje kose možete da obavite pomoću jabukovog sirćeta.

Rastvorite jabukovo sirće toplom vodom u razmeri 1 prema 4 pa polako prelijte ovim rastvorom kosu, utrljavajući blago u kožu glave i vlasi. Ako želite, možete rastvoru dodati i par kapi omiljenog esencijalnog ulja sa mirisom po želji.

Na kraju isperite kosu toplom vodom. Sodu bikarbonu možete i češće koristiti kao sredstvo za pranje kose, ali jednom nedeljno će biti sasvim dovoljno. 

Izvor: Lepa & Srećna