Podočnjaci, natečene oči i kesice oko očiju kod većine ljudi predstavljaju znak nedovoljnog sna. Najmanje sedam sati sna dnevno je dovoljno da se telo obnovi. Dok spavamo, cirkulacija i protok krvi se povećavaju, što omogućava izbacivanje toksina, a upijanje preko potrebnog kiseonika. Ukoliko i pored dovoljnog sna i dalje imate podočnjake, uzrok može da bude alergija, previše soli u ishrani, slaba cirkulacija, hormonske promene, nasledni faktori ili, jednostavno, starenje, piše Lepa i srećna.

PROČITAJTE VIŠE: NOKTI SU OGLEDALO ZDRAVLJA: pogledajte svoje nokte i saznajte od kojih bolesti bolujete

UKLONITE TAMNE KOLUTOVE

Da biste osvežili kožu oko očiju, napravite gel od matičnjaka. Za to vam je potrebna jedna kašika suvog matičnjaka, decilitar destilovane vode, kašika želatina u zrnu i kašika bademovog ulja. Listove matičnjaka prelijte proključalom destilovanom vodom i pustite da odstoji 15 do 20 minuta. Nakon toga procedite, još malo zagrejte i dodajte želatin dok se ne rastopi, a zatim dodajte bademovo ulje. Gel čuvajte u frižideru u dobro zatvorenoj bočici i nanosite svako jutro na područje oko očiju.

POBEDITE PODOČNJAKE

Protiv kesica i podočnjaka preporučuje se da na oči stavite hladne obloge natopljene čajem od ruzmarina jer on poboljšava cirkulaciju. Čaj je najbolje napraviti od dve velike kašike svežeg ruzmarina ili jedne kašike suvog i litra proključale vode. Pustite čaj da se ohladi, nakon toga natopite čistu gazu ili komadiće vate čajem, stavite oblog na oči i držite ga 15 do 20 minuta. Ovaj postupak ponavljajte jednom dnevno dok ne primetite da su vam se podočnjaci i kesice oko očiju bitno smanjili.

Još jedan način za podsticanje cirkulacije jeste akupresura. Ovom jednostavnom svakodnevnom vežbom podstaći ćete protok krvi na tom području. Zatvorite oči i nežno domalim ili malim prstom (jer su slabiji od ostalih prstiju) pritiskajte područje ispod očiju, počevši od unutrašnje prema spoljašnjoj ivici. Ponovite ovo 10 do 15 puta.

SPREČITE POJAVU BORA

Prilikom nanošenja ili uklanjanja šminke sa očiju budite nežni jer, kako starimo, koža oko očiju postaje sve manje elastična. Grubim pokretima i trljanjem možete samo da rastegnete kožu i da smanjite njenu elastičnost. Za uklanjanje šminke najbolje je ulje od badema ili oraha.

Izvor: Lepa i srećna