Danas je pristup antiejdžingu daleko sveobuhvatniji te je praksa isključivog popunjavanja postojećih bora odavno napuštena. Svetski priznati plastični hirurg Mauricio de Majo, internacionalni trener za Juvéderm hijaluronske filere, osmislio je način injektovanja dermalnih filera u osam ključnih tačaka, čime se uz minimalan utrošak materijala postižu odlični rezultati. Na ovaj način posredno se dobija lifting efekat celog lica, uz manje umoran i prirodno podmlađen izgled. 

PROČITAJTE VIŠE: REVOLUCIJA U SVETU ESTETSKE MEDICINE: pomoću ultrazvučnih talasa deceniju mlađi

- U pitanju je osam ključnih tačaka koje pružaju oslonac mišićima lica, potkožnom masnom tkivu i koži, suprotstavljajući se gravitaciji. Tačke koje se tretiraju idu od spoljne ivice oka preko jagodice, na mestu nazolabijalnih bora, do ugla usana i duž donje vilice. Materijal koji se ovom prilikom koristi jeste hijaluron - prirodna supstanca koja je sastavni deo ekstracelularnog matriksa u našim tkivima. Higroskopnost hijalurona, to jest osobina da za sebe vezuje vodu, koristi se upravo za nadoknađivanje volumena koji se s godinama smanjuje - objašnjava dr Nevena Rafailović iz estetskog centra Laeda.

Za 8-point lifting neophodno je upotrebiti hijaluron koji ima određena svojstva - njegovi molekuli moraju biti ukršteni kako bi efekat trajao dovoljno dugo, ali mora biti i dovoljne mekoće kako se jednom aplikovan, ne bi razlikovao od okolnog tkiva. Takav hijaluron takođe mora biti biokompatibilan i bez pridodatih supstanci koje mogu izazvati alergijske reakcije. Četvrta generacija Juvéderm filera takozvana Vycross generacija, ispunjava sve ove uslove. 

 Na tretmanu

Procedura traje svega nekoliko minuta i radi se nakon aplikovanja topikalne anestetske kreme. Prosečno se koristi 1-2 ml hijaluronskog filera, koji se injektuje u aseptičnim uslovima u pomenute tačke. Ona je veoma komforna za pacijenta i ne zahteva dodatno vreme oporavka već se odmah možete vratiti svakodnevnim aktivnostima.

- Odmah posle procedure zapaža se značajna razlika u postignutom antigravitacijskom efektu. Često imamo običaj da dopustimo pacijentu da sam u ogledalu uporedi tretiranu i netretiranu stranu lica, nakon čega su izrazi oduševljenja neizostavni. Nakon mesec dana vidi se pun efekat tretmana, a ukoliko se koriste već pomenuti fileri, trajnost postignutih rezultata je i do dve godine. Razgradnja jednom plasiranog hijalurona je postepena i zavisi, između ostalog, od životnih navika poput prekomernog sunčanja, korišćenja solarijuma, zatim pušenja i alkohola, ali i metabolizma i godina osobe kojoj se procedura radi - kaže naša sagovornica.

Kome se preporučuje 

Po ulasku u treću deceniju mnoge mlade žene mogu zapaziti suptilne naznake starenja na svom licu – nešto naglašenije bore od ivice nosa do ivice usana, umorniji izgled oko očiju i manje jedra koža.

– Proces starenja je fiziološki i postepen, pa prema tome i nadoknada supstance koja prirodno opada već nakon 25. godine kao što je hijaluron, treba da bude imperativ svakome ko želi da uspori ovaj proces. Lifting u osam tačaka preporučuje se kao jedna od prvih antiejdžing procedura mlađim osobama u tridesetim godinama, a čini jednu od osnovnih procedura za podmlađivanje po ulasku u četvrtu deceniju. Suptilnost i istovremeno visoka efektivnost svrstava ovu minimalno invazivnu proceduru u najpopularnije antiejdžing tretmane – objašnjava dr Nevena Rafailović.

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa i Srećna