Da bi vam koža bila lepa i negovana, bez obzira na to koliko godina imate, važno je da je pravilno negujete. Osnovne principe nege u dvadesetim godinama objasila nam je prim. dr Gorana Isailović, piše Lepa & srećna.

- Najvažnije je da poštujemo princip jednostavnosti, da koristimo proizvode koji štite kožu i sprečavaju oštećenja od slobodnih radikala i sunčevih zraka. Kada je reč o čišćenju lica,treba koristiti blage čistače bez sapuna za uklanjanje šminke i nečistoće. Za zaštitu kože od slobodnih radikala važno je nanositi antioksidantne serume. Za zonu oko očiju preporučuje se korišćenje vlažećih preparata bez ulja i laganih gelova. Završna nega lica sprovodi se antisolarnim preparatima obogaćenim antioksidansima. Pošto je mlada koža sklona aknama, dodatna nega podrazumeva preparate za njihovo lečenje kao i preparate u vidu maski.

Pročitaj još: KOSA VAM OPADA SVE VIŠE: zašto vam se to dešava i kako da pomognete sebi

Borba protiv akni

Sa dvadeset godina nemate bora, koža vam je glatka, sjajna i dobro nahranjena, jer je poznato da se ćelije obnavljaju svakih 28 dana. Međutim, u tom dobu možete imati problema sa aknama, kao posledicu promena iz tinejdžerskih dana. U tom slučaju bitno je posvetiti punu pažnju čišćenju kože. Nemojte koristiti tinejdžerske preparate protiv akni zato što isušuju kožu. Normalnu kožu čistite blagim losionima ili gelovima, a suvu kremastim losionima.   

Lepota na usta ulazi

Za lep ten podjednako je važno i ono što jedemo kao i ono čime tretiramo kožu. Kolagen je u principu protein i potrebno ga je baš dosta da bi nam ćelije ostale zdrave. Ova moćna supstanca sadrži clicin, alanin i prolin, što su vrste aminokiselina. Kada jedemo zdrave masti i proteine, u organizam unosimo aminokiseline koje su nam potrebne za održavanje kože zdravom, lepom i zategnutom. Ako sebi uskraćujemo masti, time koži uskraćujemo komponente koje je čine elastičnom. Koristite zdrave masti poput maslinovog i kokosovog ulja, avokada, orašastih plodova...

Kako se našminkati - smela i upadljiva

U ovim godinama možete se šminkati napadno koliko god želite. Smoky eyes u nijansama čokolade, tamnosive ili crne idealan je za vas. Takav izgled savršeno ide uz neutralno našminkane usne u boji karamele, kajsije ili bebiroze. 

Kliknite OVDE da pročitate šta treba da izbegavate!

PageBreak

Veštačke trepavice

Jak make up poput smoky eyes zahteva podršku - i to u vidu veštačkih trepavica! Njihovim dodavanjem, bilo celom dužinom kapka bilo nekoliko pojedinačnih, naglasićete oči u sekundi. 

Neutralna za dan  

Tople zemljane nijanse kojima ćete blago osenčiti kapke, uz dva sloja maskare na trepavicama, najbolje su rešenje za dnevni make up. Usne ostavite neutralnim odnosno u prirodnoj boji. 

Ne preterujte sa sjajem

Ako preterate s metalik senkom na kapcima, lako možete pokvariti ceo utisak. Zato je najbolje da nanesete samo malo svetlucave senke u unutrašnje uglove očiju, dok kapke možete osenčiti mat senkom. 

Izbegavajte taman ruž

Držite se podalje od tamnih braon i ljubičastih nijansi, jer mogu učiniti da delujete mnogo starije.

Izvor: Lepa i Srećna