Koju kremu za sunčanje kupiti, koje mleko za telo najbolje neguje kožu, smem li da se sunčam s puderom na licu? Da li će mi kapsule s beta-karotenom pomoći da pocrnim...?

Ovo su samo neke nedoumice koje muče mnoge koji se upravo pakuju za more ili su se vratili, pa traže čarobnu formulu da sačuvaju preplanulost. U oba slučaja nije na odmet čuti korisne savete. Pitali smo dr Meri Aleksosku Jankijević, dermatologa Opšte bolnice Bel Medic, zašto nam lice bukne nakon sunčanja, kako da sprečimo pojavu fleka i da li postoji način da sačuvamo tamnu boju.

PROČITAJTE JOŠ: ŠEĆER, LIMUNOV SOK I VODA: ovu smesu za otklanjanje dlačica koristila je Kleopatra, a zbog njenih prednosti počećete i vi

Mada već znamo napamet da je preterano sunčanje štetno zbog UV zraka koji izazivaju opekotine, preterano starenje a dugoročno i rak kože, lekari nas početkom svake sezone iznova opominju. Mnogo manje se čuju one dobre strane izlaganja sunčevim zracima. Međutim, treba biti oprezan i ostati u hladu u toku najtoplijeg dela dana.

- Umereno sunčanje zimi, kao i leti u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima preporučljivo je i zdravo. To se naročito odnosi na bebe, malu decu i starije osobe. Sunce pospešuje stvaranje vitamina D koji reguliše mineralizaciju kostiju i metabolizam kalcijuma u organizmu. Njegov nedostatak dovodi do osteoporoze. Oko 80 odsto vitamina D sintetiše se pod dejstvom UVB zraka, dok se samo oko 20 odsto apsorbuje iz hrane - kaže naša sagovornica.

Dok smo na moru, često stičemo utisak da nam se stanje kože znatno popravilo, pogotovu ako smo imali problema s bubuljicama i crvenilom, pa mnogi veruju da sunce deluje lekovito i popravlja ten.

- Zbog sunca i boravka na moru površina kože postaje suvlja, međutim, u dubljim delovima kože, gde se nalazi uzrok nastajanja akni, stanje ostaje nepromenjeno. Sunce ne rešava problem trajno, nego samo privremeno, pa zato kasnije uvek dođe do pogoršanja. Veoma je važno, ukoliko imate ovaj problem, da posle letovanja posetite dermatovenerologa da biste dobili savet ili terapiju, ako je potrebno -  savetuje dr Aleksoska Jankijević.

Oni koji imaju problematičan ten trebalo bi da povedu računa o izboru kreme za sunčanje da ne bi dodatno pogoršali stanje.

- Trebalo bi koristiti nekomedogene kreme za sunčanje, kao i celokupnu kozmetiku koja je namenjena koži sklonoj aknama. Ne savetuje se korišćenje ulja i masnih krema, koje zatvaraju pore. Kad god možete, dobro je da uklonite kremu i lice očistite blagom micelarnom vodom. Ne preporučuje se korišćenje bilo kakve terapije (sistemske ili lokalne), jer često nisu dobar izbor za ovaj tip kože. Uvek treba koristiti antisolarnu zaštitu sa SPF 50+ UVB i UVA filtere, i dati prednost preparatima proizvođača medicinske kozmetike. Njihovi proizvodi ne sadrže parabene, nekomedogeni su i stabilni nakon nanošenja. Kremu možete izabrati i prema tipu svoje kože, bilo da je osetljiva, sklona aknama bilo da ima hiperpigmentacije. Za decu moraju da se koriste isključivo preparati namenjeni njima, a bebe do godinu dana ne smeju biti izložene direktnim sunčevim zracima - navodi naša sagovornica.

ZAŠTO NASTAJU FLEKE NA KOŽI PROČITAJTE OVDE

PageBreak

Osim bubuljica, česta posledica sunčanja jesu fleke na koži, koje mogu ostati trajno, pogotovu ako postoji genetska predispozicija.

- Hiperpigmentacije mogu da se pojave usled hormonskog disbalansa, hroničnog oštećenja kože od sunca, korišćenja određenih lekova ili zbog nasledne sklonosti. Njihovu pojavu u određenoj meri možemo sprečiti redovnim korišćenjem antisolarne zaštite, s kojom bi trebalo započeti još u proleće. Treba znati da su hiperpigmentacije nastale usled hroničnog oštećenja kože od sunca ili genetske predispozicije relativno trajne. Njihov intenzitet jedino moze da se smanji hemijskim pilingom ili laserskim tretmanom, ukoliko to savetuje dermatovenerolog na osnovu kliničkog pregleda - ističe dr Aleksoska Jankijević.

Izaberite što blaža sredstva za higijenu i negu. U zavisnosti od tipa kože, to mogu biti sindeti (po obliku podsećaju na sapun, ali su namenjeni suvoj i atopičnoj koži) ili gelovi za pranje (namenjeni masnoj koži ili onoj sklonoj aknama). Što se tiče nege nakon sunčanja, na tržištu postoje takozvani after sun preparati, koji sadrže hijaluronsku kiselinu koja pomaže pri reparaciji DNK i neutrališe slobodne radikale. Ovi preparati se koriste neposredno posle sunčanja da bi se smanjilo oštećenje kože. Parfimisana ulja i kreme obogaćene uljima treba izbegavati, s obzirom na to da veoma često mogu da prouzrokuju alergijsku reakciju u kontaktu s oštećenom kožom nakon sunčanja - ističe dr Meri Aleksoska Jankijević

 PROČITAJTE ZAŠTO NE TREBA IZBEGAVATI PILING

PageBreak

Skidanje površinskih delova kože i njeno obnavljanje biološki je proces i ne može se sprečiti. Ne postoji način da se boja zadrži niti piling treba izbegavati. Kožu treba stalno negovati i nakon svakog tuširanja i pilinga nanositi hidratantnu kremu.

PROČITAJTE JOŠ: HIT ŠMINKA ZA JESEN 2018: kako da nosite ajlajner na nov način (FOTO)

Najveći deo preparata korektivne kozmetike sadrži dosta parabena, parfema i hemijske stabilizatore. Kod kože sklone hiperpigmentacijama, to je predisponirajući faktor za nastajanje fleka. Sunce u kontaktu s različitim materijama iz kozmetičkih preparata može da prouzrokuje reakcije u koži i nakon toga mogu nastati trajne hiperpigmentacije. Devojkama i ženama koje žele blistav ten i na plaži, preporučujem korišćenje tonirane kreme sa SPF 50+, naravno, od proizvođača medicinske kozmetike – savetuje dr Aleksoska Jankijević.

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna