Na vašoj glavi nalazi se oko 100 hiljada dlaka, a svaka folikula proizvodi jednu dlaku koja poraste 1 do 2 cm za mesec dana. Ona nastavlja svoj rast, a nakon dve do šest godina opada. U svakom trenutku 85 posto kose na temenu raste, dok ostatak miruje. Ali, posle tridesete godine, više od 50 odsto žena uočava prve znakove proređivanja kose, pokazuju istraživanja.

PROČITAJTE JOŠ: Jednostavno rešenje protiv opadanja kose: pripremite masku od meda i kvasca

Mehanički uzroci opadanja kose -  tretmani izbeljivanja kose, često peglanje, minival kao i agresivno češljanje mokre kose mogu uzrokovati pojačano opadanje. Poželjno je da izbegavate i jake šampone, pa često sušenje kose fenom. Dokazano je da određene frizure, poput čvrsto zategnutih pletenica, konjskog repa ili punđi, povećavaju rizik za opadanje kose jer cirkulacija u temenu tako postaje slabija. Pored toga, uzrokuju i pucanje dlaka.

Poremećaj rada štitne žlezde - postoji više od 30 medicinskih uzroka čiji je simptom opadanje kose, ali praksa je pokazala da je najčešći neravnoteža hormona zbog poremećenog rada štitne žlezde. Ako su prisutni i drugi simptomi, poput nagle promene težine, osećaja malaksalosti i čestih promena raspoloženja, najbolje je da uradite analizu hormona štitne žlezde u krvi. Nakon uspostavljanja hormonske ravnoteže, kosa će postati gušća i sjajnija.

Pilule za kontracepciju - opadanje kose zbog uzimanja  pilula za kontracepciju nije dovoljno poznato. Hormoni koji ometaju ovulaciju deluju na stanjivanje kose kod 10 odsto žena, naročito kod onih s genetskim predispozicijama za opadanje kose. Ponekad do pojačanog opadanja dolazi i nakon prestanka korišćenja pilula, a reč je o prolaznom stanju dok se hormoni u organizmu ne vrate u ravnotežu.

KAKO STRES I PROBLEMI SA JAJNICIMA UTIČU NA OPADANJE KOSE? PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI...

PageBreak

Rigorozne dijete - nakon gubitka desetak kilograma, uobičajena posledica koja se javlja kroz tri do šest meseci jeste pojačano opadanje kose. To je posebno često kod rigoroznih dijeta, poput ishrane siromašne proteinima, ili ipak zbog viška vitamina A u organizmu. Ako je mršavljenje postepeno i javlja se kao posledica uvođenja zdravih navika, do opadanja kose neće doći.

PROČITAJTE JOŠ: Maska za kosu sa lukom leči perut i podstiče brži rast vlasi

Policistični jajnici - ženama sa sindromom policističnih jajnika često su hormoni neuravnoteženi, a to često vodi ka pojačanoj dlakavosti na telu i licu, kao i gubitku kose na temenu. Ako su uz to prisutne akne na donjem delu vilice, kao i porast težine, problem se leči hormonskim tabletama kao i prirodnim preparatima.

Gubitak kose nakon porođaja - nagli gubitak trudničkih hormona, kao i stres povezan s porođaja razlog su zbog kojeg svakoj drugoj novopečenoj majci kosa pojačano opada. Ipak, to stanje ne traje dugo i obično se popravlja kroz par meseci, a u potpunosti do dve godine nakon porođaja. 

Opadanje kose kao posledica stresa - iznenadni stresni događaji poput razvoda, operacije ili saznanja o bolesti čine ukupno 25 odsto svih problema s opadanjem kose. To traje od šest do osam meseci, a nakon toga stanje bi trebalo da se popravi. Kompleks B vitamina može ublažiti opadanje, ali za sam stres nema konkretnog leka, objašnjavaju dermatolozi. 

Izvor: Zdrava krava