Visina, težina, oblik i tonus... sve su to karakteristike ženskog tela na čijoj poželjnosti zapravo, najviše rade modna i šoubiznis industrija.

Od zavodljive figure u obliku peščanog sata zahvaljujući kojoj je Me Vest ostavila neizbrisiv trag u svakoj istoriji ženske lepote, ideali su se menjali - preko dečačkih tela, do mišićavih pobornica sporta i zdravlja.

Izabrali smo za vas žene koje su važile za lepotice svoga doba, uživajte u retrospektivi koju možete pratiti i kroz našu FOTO GALERIJU.

Zvezda dvadesetih, Gibson devojka

Kreacija ilustratora Carlsa Gibsona predstavlja suštinu ženske lepote na prelazu izmedu dva veka. Njenu figuru karakterišu ogromne grudi i vanredno uzan struk, ispod kojeg se šire kukovi i bedra. To ne može biti mlada devojka, govorio je Gibson i u jednom intervjuu objasnio da je takvu ženu vidi u crkvi, u pozorištu, u šetnji Petom avenijom.

Zvezda tridesetih, Klara Bou Pomodarke iz tridesetih godina prošlog veka nosile su kratku kosu i kratke haljine i ponašale se skandalozno - pušile su u javnosti i vozile automobile. Retko su nosile korsete pa su grudi bile nenaglašene, kao i struk. Zato su vrlo slobodno pokazivale listove i kolena, a prava predstavnica tog ideala lepote je Klara Bou.

Zvezda tridesetih, Me Vest

Ako je trebalo tražiti suštu suprotnost u narednoj deceniji, holivudska zveda Me Vest je pravi primer! Ona je uvek naglašavala struk i kukove, a navodno je jednom prilikom rekla: Negujte svoje obline - možda su opasne, ali se ne mogu izbeći.

Zvezda četrdesetih, Rita Hejvort

Drugi svetski rat je doneo ozbiljnost, pa su nedostižne obline Me Vest i bezbrižnost devojaka tridesetih godina napuštene. Zvezde poput Rite Hejvort imale su besprekoran ten i zdrava, vitka tela, otprilike onako kako danas izgledaju prosečne mlade žene.

Zvezda pedesetih, Merlin Monro

Seks simboli pedesetih godina - Merilin Monro, Džejn Mensfild i Beti Pejdž, ostale su upamćene po figuri u obliku peščanog sata i istaknutim grudima. Rodio se imidž pin-ap devojke. Telo treba da se vidi, rekla je Monro.

Zvezda šezdesetih, Tvigi Seksualna revolucija je donela novi ideal lepote - vitkost i duge noge. Tvigi Loson, slavna manekenka visoke mode postala je poznata po svom androginom izgledu. Tvigi je tvrdila da nikad nije držala dijetu, već je za sve zaslužna genetika. Kad ste visoki skoro 180 a imate 17 godina, morate biti mršavi, rekla je.

Zvezda sedamdesetih, Fara Foset

Preplanula dama, duge, lepršave kose i vitkog, sportski građenog tela - to je ideal koji je donela Fara Foset. Minimalna šminka i prirodan izgled učinili su je glavnom lepoticom te decenije.

Zvezda osamdesetih, Džejn Fonda Kako je sportski tip žene postajao sve popularniji, dame su postajale sve mršavije i fizički sve snažnije. Mršavost je bila poželjna - prema nekim izvorima, oko 60 odsto Plejbojevih modela bio je oko 15 odsto lakši od zdrave težine za datu visinu, ali mišićavost je bio vrhunski ideal.

Zvezda devedesetih, Kejt Mos

Pri kraju dvadesetog veka, manekenke su postale drastično mršave. Kejt Mos je postala zvezda kampanje Kelvina Klajna donevši takozvani heroinski šik - bledu kožu, izražene kosti i ekstremno mršave udove.

Zvezda dvehihiljaditih, Adrijana Lima

Na prelazu između dva veka, otpočela je vladavina Viktorijinih anđela - visoke, mršave manekenke sa velikim grudima, lepršavom kosom i mišićavim telima postale su ideal lepote. Brazilska lepotica Adrijana Lima je na tom tronu od 2000. godine.

Izvor: Lisa

LepaiSrecna Kratak pogled u prošlost pokazuje koliko je ideja "savršenog tela" proizvoljna i kako su se "idealne" dimenzije seks simbola menjale iz decenije u deceniju.