Tokom života, naše telo prolazi kroz brojne promene, neke su vidljive, a neke ne. Genetika i loše navike igraju bitnu ulogu u svakom procesu, ali na opuštanje grudi utiču još neki faktori. Saznajte kako da usporite ovaj proces.

1. Veličina i brzina opuštanja grudi uslovljene su genetikom.

U proseku, grudi teže između jednog i dva kilograma, a pravilo je da će se velike grudi opustiti pre malih. Iako se tokom godina bradavice mogu spustiti do 11 centimetara, stručnjaci ističu da se zdravim navikama spuštanje grudi može odložiti i ublažiti.

2. Odaberite pravu veličinu grudnjaka.

Oko 80 posto žena nosi pogrešnu veličinu grudnjaka, pokazuju brojne studije. Najčešća greška je u odabiru veličine korpi usled čega se grudnjak podiže preko grudi ili stoji previsoko na leđima. Stručnjaci smatraju da je bolje ne nositi grudnjak ukoliko je neodgovarajuće veličine, istovremeno preporučujući da ga ne nosite više od 12 sati dnevno.

VIŠE: Kako se ženske grudi menjaju: na šta treba obratiti pažnju u dvadesetim a na šta u četrdesetim godinama

3. Ukoliko trenirate - nosite sportski grudnjak.

Ukoliko tokom treninga aktivirate prsne mišiće, možete smanjiti opuštanje grudi i do 30 posto. Kako biste vežbanjem postigli što bolji efekat, umesto običnog, odaberite čvrst sportski top.

4. Variranje kilaže doprinosi opuštanju grudi.

Naglo dobijanje ili gubitak kilograma izaziva pucanje vezivnog tkiva koje dalje uzrokuje pojavu strija. Strije nisu samo estetski problem, već spadaju i u faktore koju utiču na opuštanje grudi. Ukoliko želite da smršate, stručnjaci savetuju da kilograme gubite postepeno uz redovno vežbanje, kako biste sprečili pojavu strija. Prilikom gubitka 7 kilograma, veličina grudi smanuje se za jedan broj.

5. Rešite se loših navika.

Kada je reč o lošim navikama, pušenje negativno utiče na veličinu grudi. Studija koja je trajala osam godina pokazala je da se kod žena koje su aktivni pušači grudi brže opuštaju. Uzrok je gubitak kolagena do kojeg dovodi konzumiranje duvana. Kako biste umanjili štetu, jedite mnogo ribe, voća i povrća i ne zaboravite da pijete najmanje litar i po vode dnevno. Takođe, izbegavajte sunčanje bez zaštite, jer štetni UV zraci uništavaju kolagen u koži grudi.

VIŠE: Kako da povećate obim vaših grudi na prirodan način

6. Masirajte grudi 10 minuta svakoga dana.

Koža na grudima je jako osetljiva, pa zahteva posebnu negu. Preporučljivo je da koristite mleko za telo i kremu za hidrataciju, u svoju svakodnevnu rutinu možete uvesti desetominutnu masažu. Osim toga što stimuliše cirkulaciju, masaža služi i kao samopregled u ranom otkrivanju raka.

Izvor: Blic