Orijentalna šminka oduševljava preciznošću, živošću boja i sposobnošću da neverojatno transformiše oči. 

Ovaj "mačkasti" izgled preporučuje se za večernje izlaske, jer podrazumeva dosta šminke i prilično jarke tonove. 

Sledeće savete treba da strogo poštujete ako želite da ovaj hit trend izgleda odlično i na vama.

1. Mačkaste istočnjačke oči dobijaju se efektima jake šminke, a ona će naglasiti svaku pigmentacijsku nepravilnost na koži. Ako imate bubuljice ili hiperpigmentacije, i ne pokrijete ih adekvatno, jarke boje na očima će samo privući pažnju na njih. Treba vam dobra baza koja će vaš ten učiniti gotovo savršenim pa investirajte u kvalitetnu podlogu.

2. Obavezno je izvlačenje kontura lica. Iako će samo oči biti naglašene, ni crte lica ne smeju da ostanu "bezbojne" već koristite bronzere i luminajzere prema potrebama svog oblika. Kako da nanesete bronzer, pogledajte OVDE.

3. Obavezna je i podloga za senke. Naime, pigmenti iz senki moraju biti dobro fiksirani za kapke a to je moguće jedino ako je podloga adekvatna.

4. Boje za senke izaberite po svom ukusu. Mistični "look" ne znači da morate biti našminkani jarkim bojama, ali nivo pigmenta mora biti zadovoljavajući.

5. Prepoznatljiva karakteristika orijentalne šminke na očima je svakako tzv. "cut crease". Radi se o relativno oštroj liniji pregiba kapka koja je nekoliko nijansi tamnija od ostatka mejkapa i koja imitira senku pregiba čineći oči dramatičnim i izražajnim.

6. Ta linija ipak nije vidljiva kao linija sama po sebi već se gotovo neprimetno stapa s ostatkom mejkapa. Dakle, za postizanje dobre orijentalne šminke najvažnije je da dobro ublažite ivice gde se boje stapaju. Prelazi ne smiju biti grubi niti vidljivi.

7. Neizostavni deo ovog mejkapa je i korišćenje ajlajnera. Linija ovde nije suptilna niti suviše tanka već, naprotiv, vrlo debela i dugačka. Da bi to sve lepo izgledalo, linija mora biti vrlo precizna pa nabavite ajlajner koji je crn, pigmentiran i sa praktičnom tankom čestitkom.

8. Veštačke trepavice su šlag na torti orijentalne šminke. Premda one nisu obavezni deo, imajte na umu da će ga upravo one savršeno zaokružiti i učiniti ga autentično orijentalnim, pogotovo ako su vaše prirodne trepavice slabe i svetle. 

Koliko je popularna šminka inspirisana Orijentom, svedoči i činjenica da su ovaj video sa uputstvima pogledali milioni žena... 

Izvor: Fashion