Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lepota

Velika usta, ogromne grudi i uzak struk nisu sinonimi za lepotu: evo šta nauka smatra lepim

Autor Spomenka Maric
Autor Spomenka Maric

Bar polovina devojaka sa velikim usnama i grudima razlikuje se od onoga što nauka smatra lepim! Pročitajte mišljenje doktora estetske hirurgije Branislava Filipovića, šta medicina i nauka smatraju da je lepo...

Izvor: Foto: Profimedia

Većina današnjih lepotica, svetski poznatih glumica, pevačica, ali i onih sa naših splavova ili iz komšiluka, daleko je od "školskog primera" lepote! Ova poželjna slika žene sa predimenzioniranim usnama, ogromnim grudima i strukom "kao osica" toliko se razlikuje od onoga što nauka smatra lepim! Mnoge od njih uradile su desetine hirurških intervencija da bi baš tako izgledale, ali anatomiju lepote kod profesora Branislava Filipovića - ne bi "položile".

VIŠE: Prva srpska plus size manekenka: Anđelina Luković (19) svojom lepotom i zdravim telom osvaja svet

Na predmetu Anatomija Medicinskog fakulteta u Beogradu, on svoje studente uči koji su standardi, proporcije i mere lepog lica i tela. Za buduće estetske hirurge to je važan ispit. Možda i da bi sprečili da toliko dama zbog lepote ode pod nož, a da, zapravo postanu ružnije.

VIŠE:Proverite da li ste gojazni

Prema rezultatima istraživanja koje je trajalo deceniju, a na osnovu stotine hiljada mišljenja, stvoren je model lepote. Savremene i zasada važeće u nauci.

U odnosu na lice, brada je dugačka petinu, vidljivi deo oka četrnaestinu, a širina kapka tri desetine, dok površina nosa pokriva pet odsto celog lica. Dužina glave bi trebalo da je šestina celokupne visine. Veličina grudi mora da je u skladu sa obimom grudnog koša i leđa. Ovo su samo neki elementi standarda lepote.

VIŠE:Hajdi Klum: Odlučno "ne" plastičnim operacijama

- Širina idealnih usana, između dva ugla jednaka je polovini širine lica u tom delu - kaže profesor Branislav Filipović, šef Katedre za anatomiju beogradskog Medicinskog fakulteta. - Kada se sa silikonima pretera, one postaju centralni deo lica, zauzmu mnogo više od polovine, što je medicinski, ali i po anatomiji lepote - nedopustivo. Medicina smatra da je lepo ono što je simetrično.

Kako bi po medicinskim merama izgledalo idealno lice, profesor kaže da može da se vidi, ako se fotografija stavi u određeni kompjuterski program. On, u stvari, pokazuje kako bi to lice trebalo da izgleda po standardima idealne lepote.

- Estetski hirurzi, u to sam siguran, svakoj dami koja poželi da se previše promeni, sugerišu ovaj model i predlažu poželjnu korekciju - objašnjava naš sagovornik. - Međutim, novac presuđuje i mušterija, na kraju, uvek bude u pravu. Kao i svuda, tako i u ovoj oblasti, moda odigra najvažniju ulogu.

A kako prof. Filipović kaže, ako je nešto moderno, to nipošto ne znači da je i lepo. Moda silikonskih lepotica, anoreksične građe odavno je potisnula ideale Rubensovih Venera, a bacila u stare kutije i internet-arhive putene lepotice, poput Merilin Monro, Sofije Loren, Ave Gardner...

- Pogrešno shvatanje seksepila je dovelo do nove naduvane lepote, a mediji su tome mnogo doprineli - kaže naš sagovornik. - U sve to, siguran sam, prste je umešala industrija raznih implantata koja je podržala i pospešila širenje potrebe za silikonima i potpunom promenom ličnog opisa... A potrošačko društvo sve je to lako "progutalo".

Koliko god se anatomija lepote izučavala kao egzaktna, lepota je, ipak, stvar osećaja, čula, nečeg neopipljivog.

- Postoji toliko upečatljivih primera kada smo najpoznatije svetske lepotane "provukli" kroz program i postavili u simtriju. Dobili smo krajnje prosečne i neprimetne likove. Najbolji primeri su Anđelina Džoli i Bred Pit, gotovo da ih nismo prepoznali. A kada je reč o promenama "pod nožem", primer potpunog preterivanja u promeni opisa je Nikol Kidman.

Interesantno je da je od toliko fotografija poznatih svetskih imena koji su "prošli" kroz program, jedino glumac Rasel Krou imao potpuno simetrično lice i idelane mere lepote. A, osim što ga smatraju muževnim, dame ga retko svrstavaju u lepotane...

 Na primer, izduženo lice, šiljati nos i brada ukazuju na mogućnost obolevanja od čira. Belo prebojena koža, sa podočnjacima, ukazuje na sklonost alergijama. Okruglo, rumeno lice "najavljuje" infarkt, dok izbuljene očne jabučice preporučuju da se javite endokrinologu. Žućkasta, zemljana boja lica može da ukaže na maligne bolesti ili bolesti bubrega.

Koliko su se merila lepote menjala tokom decenija, sami smo svedoci. Dok je pedesetih godina prošlog veka na izboru za mis sveta, pobednica ličila na devojku iz komšiluka i imala sve ženske atribute, poslednjih nekoliko izbora, misice su njihova suprotnost. Premršave su, izgledaju kao porculanske lutke.

Izvor: Novosti

Tagovi

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije