Iako svakodnevno udovoljavate svojoj kosi ona vam nakon određenog vremena uzvraća neposlušnošću?

Kada to primetite - znači da je došlo vreme za šišanje!

1. Konstantno podizanje kose.

Učestalo podizanja kose u punđu ili rep odražava nezadovoljstvo raspuštenom frizurom.

To se najčešće događa kada kosa dosta izraste, i osim dužine, naravno, menja svoju strukturu, pa frizura gubi na stilu.

2. Ispucali krajevi.

Većina odlazi kod frizera tek kad primeti ispucale krajeve. Profesionalni frizeri ističu kako smo tada zakasnili... Naime, skraćivanje vrhova preporučuje se za meku kosu svakih šest nedelja, a za gustu i čvrstu svakih osam. "Učestalo korištenje prese za ispravljanje i drugih uređaja za stilizovanje kose oštećuje i iscrpljuje vlasi, zbog čega je šišanje potrebno svake tri nedelje, kako bi se kosa podstakla na obnavljanje".

3. Beživotna forma.

Imate stilizovanu frizuru ali ona brzo gubi formu, pramenovi beživotno padaju...? To znači da dužinu treba menjati odmah! Vlasi se hrane od korena, i ukoliko dužina postane prevelika sebum iz lojnih žlezda ne stigne do kraja dlake.

VIŠE: I kosa stari: saveti Sindi Kraford za negu kože i kose posle četrdesete

Uz odgovarajuću negu šamponom, regeneratorom i čajem od koprive (kojim je najbolje preliti kosu i takvu ostaviti u peškiru oko pola sata pa je samo posušiti) šišanje krajeva je nužno.

4. Kosa meka poput pera.

Pramen kose od korena uhvatite u šaku i lagano klizite do samog vrha. Što više beži iz vaših ruku to je kosa slabija, i treba je podstaći da se regeneriše. Naime, svakodnevno raščešljavanje kose najčešće uzrokuje pucanje vlasi, kao i stanjivanje. Osim šišanja, kosi treba pružiti i adekvatnu negu hranjivim maskama. Ne zaboravite to.

5. Previše često korištenje uređaja za stilizovanje kose.

Prese (pegle) za kosu su veliki hit, ali svaki stručnjak naglašava kako one nisu namenjene svakodnevnoj upotrebi. U većini slučajeva, pre ravnanja potrebno je kosu izvući četkom, što je dodatni stres kosu, a tek nakon toga ispravljati je presom... Potez presom po pramenu mora biti brz i ravnomeran kako se ne bi oštetio određeni deo kose, a površina pegle čista kako se kosa ne bi lepila.

VIŠE: Zdrava i negovana kosa

Ipak, učestalo korištenje prese i drugih uređaja oštećuje i iscrpljuje vlasi zbog čega je u tom slučaju šišanje potrebno na svake tri nedelje, kako bi se kosa podstakla na obnavljanje.

Izvor: Zadovoljna.hr