Orezivanje voćaka se obično smatra zimskim poslom, ali stručnjaci kažu da se može obaviti i tokom leta.
"Koštičavo voće, kao što su breskve, višnje i šljive mogu da se orezuju u proleće i leto", tvrdi Dru Svejnston, baštovan koji piše za "Homes&Gardens". "Tako se izbegavaju infekcija lića i druge bolesti."
"Kod jabučastih sorti, drveće može da se orezuje tokom zime. Jabuke valja orezivati svake godine, kako bi se podstakli novi izdanci i rodne grane naredne sozone", kaže Dru.
Prema njegovim rečima, takve voćke u špaliru valja orezati i tokom leta, kako bi se održao uredan oblik i izbeglo ukrštanje grana.
Zelena rezidba se obavlja u toku juna i jula, i to rano ujutro ili kasno poslepodne ako su temperature visoke.
Pored odsecanja, leti se obavlja i povijanje grana tako da zauzmu skoro horizontalan položaj. Tako će se sve hranljive materije ravnomerno raspoređivati i uspostaviti ravnoteža između porasta i plodnosti.
Zahvaljujući letnjoj rezidbi, poboljšava se i boja i kvalitet voća, a svako drvo će dati veći rod.
Tekst: Lepa&Srećna
BONUS VIDEO: