Ova bašta je karakteristična još po nečemu, u njoj dominira malo do srednje drvo, u ovom slučaju glog, koji se u maju i junu okiti crvenim punim cvetovima. To bi istovremeno bila i preporuka da se u uređenju manjih bašta koristi niže drveće kao soliter, bilo da je listopadno bilo zimzeleno. Pored toga što deluje dekorativno, ono unosi prikladan hlad, a njegove žile ne predstavljaju opasnost za kuću.

Ispod ovog gloga i oko njega posađeni su ružičasti slez, žuta lupina, žuto-roze digitalis, žuti virak i hajdučka trava. Tu je, pored same ograde, i patuljasti mirisni jorgovan, čija su još dva šiba posađena na početku i na kraju leje desno, takođe uz ogradu. Između njih je crvena letnja spirea.

Uza sam zid kuće rastu visoke perene poput delfinijuma, sleza, digitalisa i roze lupine. Ispred njih su žuti virak i hajdučka trava, koji čine lep kontrast u odnosu na prethodne biljke. Kako između cveća ispred kuće i mirisnih žbunova uz ogradu prolazi travnata staza, našlo se mesto i za rustičnu klupu za uživanje, na granici prema susedima. Iza nje su stubaste kruške koje pružaju ugodan hlad. Veoma je zanimljiva i staza koja vodi od ulaza u baštu do kuće kombinovana ob belih ploča i granitnih kocki.

Pored stepeništa u uskoj leji naizmenično se smenjuju crvena spirea, plavi žavornjak i slez punih cvetova i ozelenjuju stazu kroz baštu.

Lista biljaka: 

1. Glog (Crategus laevigata„Skarlet“,1,2 m) 1 kom. 

2.  Patuljasti mirisni jorgovan (Syringa meyeri, 40-60 cm) 3 kom. 

3.  Crvena letnja spirea (Spirea bumalda) 6 kom. 

4.  Zimska kruška (Pyrus sp. 1,5 m) 1 kom. 

5.  Letnja kruška (Pyrus sp. 1,5 m) 1 kom. 

6.  Virak (Alchemilla mollis) 16 kom. 

7.  Hajdučka trava (Achillea filipendulina) 6 kom. 

8.  Roze lupina (Lupinus hybr.) 6 kom. 

9.  Žuta lupina (Lupinus hybr.) 6 kom. 

10. Digitalis (Digitalis purpurea) 7 kom. 

11. Slez (Alcea rosea) 15 kom. 

12. Visoki žavornjak (Delphinium hybr. )7 kom. 

Pogledajte u galeriji slika skice za predloženu baštu.

LepaiSrecna Ukoliko volite seoski stil u uređenju bašte, a dvorište vam je već ograđeno drvenom rustičnom ogradu, uz dobru kombinaciju biljaka možete imati vrt iz snova. Pogledajte ovo pejzažno rešenje i izaberite iz njega najlepše elemente za svoju baštu..