Nazivaju ga majstorom živih ograda i "baštenske prerije"! Žak Virc je jedan od najčuvenijih belgijskih baštovana čiji su zaštitni znak valovite žive ograde, slične zelenim morima u kojima prosto poželite da zaplivate.

Njegova kompanija „Virc Internešinal“ nastala je 1950. godine a danas je jedna od vodećih kompanija pejzažne arhitekture u Belgiji i šire. Praktičan rad obavlja 12 dizajnera, koji prave projekte vrhunskog kvaliteta, kombinujući originalni koncept sa novim idejama i na taj način stvarajući remek-dela.

Ono što karakteriše kompaniju „Vric“ predstavlja tačan izbor biljaka, iz kojih crpe apsolutni potencijal, kao i precizno planiranje projekata. Dizajneri kombinuju ličan osećaj za prostor sa klasičnom pejzažnom arhitekturom, ali i modernim ukusom dobijajući savremeni dizajn prefinjenog stila.

Danas pored Belgije kompanija „Virc“ postoji i širom Evrope, kao i u Japanu i Njujorku. Ono što smatraju svojim kvalitetom je poštovanje klimatskih zona, odličan dizajn, usredsređenost na detalje kao i nadzor čitavog projekta od početka do kraja.

U galeriji slika možete da pogledate neke od radova ove kompanije.

Katarina Pavlović

LepaiSrecna Mir, klasika i avangarda – tri stvari koje čine bašte za čije je uređenje zadužena kompanija doajena belgijske pejzažne arhitekture Žaka Virca.