Pejzažno rešenje u ovom predlogu je u engleskom pejzažnom stilu, s ponekim elementom geometrijskog oblika kao što je pravilno ošišana lučna ograda od crvenolisne bukve, ispred koje su mesto za sedenje i fontana.

Na taj način ovo mesto je zaštićeno od nepoželjnih pogleda i deluje intimno. Pored toga, pruža mogućnost pogleda i u ostali deo bašte, koja je bez svake sumnje veoma lepa i pomalo tajanstvena. Kroz nju su provučene vijugave stazice od svetlih kamenih ploča. Tu je i baštenska kućica obrasla vinovom lozom.

U ovoj bašti je lepo šetati još od ranog proleća kada procveta crvenolisna šljiva roze cvetovima. Zatim se u maju pojavljuju roze cvetići u obliku srca decentre i mirisni beli cvetovi funkije. Tokom juna i jula dominiraju beli cvetovi perena (Polemonium i Platycodon). U avgustu im se pridružuje moćna hortenzija, tamnoroze loptastih cvasti. Tu je i koralni zvončić crvenog lišća. "Srebrna sveća" sa svojim belim cvetovima koji se pojavljuju u septembru predstavlja divan kontrast crvenom lišću. Tu i tamo, tek toliko da utisak o bašti bude veličanstven, raste jesenja seslerija, jasnozelene boje. Na ovom primeru se vidi koliko lep vrt može da se napravi ako imamo dovoljno prostora.

Legenda:

1. Crvena šljiva (Prunus cerasifera "Nigra") 1 kom.
2. Klematis (Clematis Montana rubens) 1 kom.
3. Srebrna sveća (Cimicifuga simplex) 5 kom.
4. Patuljasta dicentra (Dicentra eximia) 25 kom.
5. Funkija (Hosta hybr.) 10 kom.
6. Crvena bukva (Fagus sylvatica "Purpurea") 70 kom.
7. Koralni zvončić (Heuchera micrantha "Palace purole") 30 kom.
8. Japanski balon cvet (Platycodon grandiflorus) 20 kom.
9. Polemonijum (Polemonium caeruleum "Album") 30 kom.
10. Ukrasna trava (Sesleria autumnalis) 20 kom.
11. Troskot (Polygonum affine ) 140 kom.
12. Hortenzija (Hydrangea paniculata) 1 kom.

Dragana Tucović-Baranac, pejzažni arhitekta JKP "Zelenilo– Beograd"

LepaiSrecna Otmena ljubičasta, romantična vinova loza, senzualna bela funkija i prostor za fontanu u vašem vrtu pružiće celom ambijentu posebnu notu elegancije. Uživajte u predlogu za "ušuškani", tajanstveni kutak koji bi svi baštovani poželeli.