Poštovana redakcijo, poštovana Dragana,   

Nedavno smo se uselili u kuću. Kuća je nova, na placu nema biljaka. Kada smo pored kuće podigli i neophodnu  garažu kao i dve šupe, prostora za dvorište sa ukrasnim  biljkama ostalo je, nažalost, veoma malo. Zato nam je neophodna Vaša pomoć. Sa obe strane ulaza u dvorište, celom dužinom placa nalazi se zid visok 2 m. Zid je od crvenih  blokova, dosta lepo izveden, tako da u skorije vreme ne planiramo da ga omalterišemo.  Možda ozelenjavanje zida ne bi bilo loše rešenje? Šta mislite o tome? Takođe, voleli bismo da  imamo kutak za opuštanje, budući da sa zadnje strane kuće imamo nameru da napravimo  manju terasu.  Iako je prostor za uređenje mali, verujemo da će to biti dovoljno veliki izazov za Vas i da ćete  nam predložiti idejno rešenje. Kao što smo i rekli, Vaša pomoć nam je neophodna!  

Unapred hvala,

Porodica Šarić iz Novog Sada.    

Poštovana porodice Šarić,  

Istina je da je ostalo relativno malo prostora  za zelenilo, ali sam pokušala da vam dam  svoje viđenje uređenja, a da istovremeno  ispunim vaše želje. Kako ste rekli da je zid  od dva metra sa obe strane kuće (ali lep, od  crvenih blokova), predložola sam vam da s  prekidima i naizmenično posadite ruže puzavice  i ampelopsis (zeleni kao lakirani listovi,  crveno-žuti u jesen), a između njih postavite  viseće lampe.  U delu do garaže, bez obzira na to da li ćete ga  asfaltirati potpuno ili delimično, ne može se  ništa saditi. Ali zato vam predlažem da ceo taj  deo uz stazu popunite lišćarskim, četinarskim  i zimzelenim šibljem, ispred njega sezonskim  cvećem do ulaza u kuću, a ostali deo perenama  da bi vam prilaz zaista bio lep.

Kutak za odmor sam predvidela u levom uglu.  Predlažem vam veliki lep suncobran koji je  mobilan i garnituru za sedenje ispod njega.  Kutak će biti sakriven od nepoželjnih pogleda sadnjom srebrne smrče, omorike i crvenolisne  šljive. Istovremeno će ta grupacija biti ukras s  leve strane prilikom ulaska u kuću. Iza kuće je  drveće i šiblje bez cveća, koje se pretpostavlja  na novopodignutoj terasi. Nacrt i legendu biljaka možete pogledati u galeriji slika ispod teksta.

Dragana Tucović-Baranac,
dipl. pejz. arh.

Legenda (nacrt je u galeriji)

Četinarsko drveće

1. Picea pungens „glauca“ (srebrna smrča)

2. Picea omorica (omorika)

3. Chamaecyparis lawsoniana (pačempres)

Lišćarsko drveće

4. Prunus pissardii „atropurpurea“ (crvenolisna šljiva)

5. Albizzia (albicija)

6. Sorbus aucuparia (jarebika)

Četinarsko šiblje

7. Juniperus horizontalis (polegli juniperus)

Zimzeleno šiblje

8. Aucuba japonica (aukuba)

9. Mahonia aquifolium (mahonija)

10. Prunus laurocerasus (lovor-višnja)

Lišćarsko šiblje

11. Berberis thunbergii „atropurpurea“ (crvenolisni berberis)

12. Hibiscus syriacus (sirijska ruža)

13. Viburnum opulus „sterille“ (viburnum)

Puzavice

Rp - ruže puzavice

A - ampelopsis

Cveće

R - Rosa floribunda (ruže floribunde)

p - perene

sc - sezonsko cveće

LepaiSrecna Čak i visoki zid u dvorištu može izgledati lepo ako se oplemeni ružama puzavicama i zelenilom.