Pišem s molbom da mi pomognete oko uređenja placa oko vikendice. To je površine od 20 ari (brdo) gde su bili vinograd i voćnjak. Pošto smo relativno mladi i veoma zaposleni te nemamo puno vremena za održavanje većih površina, želja nam je da tu napravimo manji vinograd sa stonim grožđem i voćnjak s raznovrsnim minijaturnim voćkama.

Takođe bih volela da prednji deo prema putu uredim kao mini-park za odmor i uživanje, a da ujedno ne narušim svoju privatnost. Moram da napomenem da ne volim ruže i šimšir. Ceo plac je blago nagnut ka jugozapadu. Takođe bih ostavila prostor za malo parkiralište. Na crtežu sam obeležila dva reda vinove loze koji ne postoje. To je neko naše razmišljanje, ali vi ćete dati svoje stručno mišljenje.

S poštovanjem,
Jasna Panić
Svilajnac 

Posebne pohvale s moje strane što ste mladi odlučili da svoju okolinu ulepšate zelenilom da biste zaista u vašoj vikendici uživali. Slažem se s mestom koje ste odabrali za vinograd sa stonim grožđem i tu predlažem da posadite razne minijaturne voćke i time na pravom mestu formirate koristan vrt, koji se uvek projektuje odvojeno od ukrasnog dela.

Kako imate zaštićeno stablo jablana, površinu oko njega možete popločati, zasaditi cveće i postaviti klupu. U prednjem delu korisnog vrta je pergola s vinovom lozom ispod koje možete parkirati auto.

Tamo gde biste se lepo zabavljali s prijateljima predvidela sam vam nadstrešnicu do koje biste dolazili popločanim stazama, a pored njih treba posaditi različite perene u nepravilnom obliku da bi sve izgledalo krajnje prirodno. Ako se posade dve breze u istu jamu, daju veoma zanimljiv amrelast habitus, koji sam vam predložila. Oko placa su četinari raznih vrsta, oblika i boja, koji će vas štititi od nepoželjnih pogleda. U vašem vrtu biće puno raznog šiblja, a od cveća isključivo perene (višegodišnje cveće), koje samo traže plevljenje. Uz ogradu su razne puzavice.

Dragana Tucović-Baranac, dipl. pejzažni arhitekta

Legenda

Četinarsko drveće:

1. Picea omorica (omorika)
2. Juniperus squarocket
3. Thuja globosa (okrugla tuja)
4. Thuja occid.„aureo-variegata” (žuta tuja)

Lišćarsko drveće:

5. Betula alba (breza)
6. Prunus pissardii „atropurpurea” (crvenolisna šljiva)

Četinarsko šiblje:

7. Pyracantha coccinea (vatreni trn)
8 . Prunus laurocerasus (lovor-višnja)
9. Mahonia aquifolium (mahonija)
10. Euonimus radicans „variegata” (šareni evonimus)Lišćarsko šiblje:

11. Cornus alba„sibirica” (sibirski dren)
12. Hydrangea hortensis (Hortenzija)
13. Hibiscus syriacus (sirijska ruža)
14. Viburnum opulus
15. Berberis thunbergii „atropurpurea” (crvenolisni berberis)

Y – juka

Puzavice:

W – vistaria
L – lonicera
A - ampelopsis

LepaiSrecna U korisnom vrtu ostavljeno je mesta za razne minijaturne voćke i vinovu lozu, ali je isped kuće projektovan ukrasni deo nalik mini parku. Perene su odabrane tako da ih je lako održavati, a raspored je nepravilan da bi sve izgledalo što prirodnije.