Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Romantična čarolija s ružama

Dinamika u vrtu postiže se pažljivim kombinovanjem vertikala i cvetnih površina. U ovom predlogu naći ćete neobične kombinacije nekoliko tipova ruža.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ovaj predlog pejzažnog rešenja veoma je romantičnan, veoma izraženog kolorita i zaista lepih oblika i boja.

Ako pogledamo arhitektonsko-građevinski deo, primetićemo da je veoma ukusno izabrana drvena podloga za plato, koja se uklapa s potkrovnim delom kuće. Uvek dobro izgleda kada se arhitektonski elementi kuće nađu i u bašti.

Leje su neobičnih, romantičnih oblika. Dinamika u vrtu je takođe veoma bitna i ona se postiže sadnjom cvetnih i zelenih vertikala. Zelene „spirale“ su od zimzelenih tuja „Smaragd“. 

Treba istaći je da se moderna bašta skoro ne može zamisliti bez neobičnih oblika, a posebno ako je kuća modernijeg stila. Od cvetnih vertikala tu su žbunaste ruže i ruže puzavice na obeliscima. Posredi su čestocvetajuće rambler ruže, ljubičaste („Perennial Blue“) i bele, prošarane roze („Perennial Blush“). Za žbunaste ruže treba istaći da se odlikuju lepim mirisom. 

Proleće u cvatu, u ovoj bašti, počinje sa spireom sitnih belih cvetića, od kraja marta. Zatim, od maja u vrtu dominiraju već pomenute ruže. Veoma lep kolorit daje pokrivač tla (geranijum), koji cveta u junu i julu i ponovo u oktobru, posle orezivaja. Zanimljiva je i perena-žalfija „Caradonna“, s vrlo atraktivnim ljubičastim cvastima u vidu sveća. Ne treba naglašavati koliko je atraktivan zvezdan, rozikastocrvene boje, koji počinje da cveta u avgustu, kao i kasnocvetajući beli floks. Između njih je ukrasna trava Melica s visećim lučnim cvastima. I u zimu je ova bašta interesantna zbog zanimljivih oblika tuja, ali i ako se ukrasne trave, koje se ne orezuju, uvežu i tako deluju kao žbunovi, a istovremeno su zaštičene od suvišne vlage. 

Plan biljaka (legenda je u galeriji)

1. Svilena trava (Melica ciliata), 6 kom. 

2. Geranijum, pokrivač tla (Geranium hybr.), 120 kom. 

3. Zvezdan (Aster dumosus), 40 kom. 

4. Stepska žalfija (Salvia nemorosa „Ceradonna“), 40 kom. 

5. Letnji floks (Phlox paniculata), 20 kom. 

6. Rambler ruža „Perennial Blush“, (goli vrat) 1 kom. 

7. Rembler ruža „Perennial Blue“, (goli vrat) 1 kom. 

8. Prolecna spirea (Spiraea thunbergii), 2 kom. 

9. Tuja (Thuja occidentalis „Smaragd“, spirala), 3 kom. 

10. Žbunasta ruža „Artemis“, 1 kom. (goli koren) 

11. Žbunasta ruža „Flashlight“, 1 kom. (goli koren)

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije