Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljupki vrt u pastelnim tonovima

Mnoštvo biljaka u crvenoj i beloj boji predstavljaju odličan kontrast popločanim površinama u kamenu, čija tekstura dobija poseban izgled zahvaljujući pastelnim tonovima leja. U srednjem delu vizura je potpuno otvorena.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada se malo bliže zagledate u ovaj predlog za uređenje vrta, steći ćete utisak da ste u takvim baštama već sedeli. A lagodnost sedenja u bašti predstavlja njen osnovni cilj.

Ono što nam ovde skreće pogled svakako je neobična ograda karakteristična za nordijske krajeve. Kako je prikazana i u vidu detalja, shvatamo da njena izrada nije komplikovana, a vrlo je primenjiva i kod nas. S malo veštine, naše seoske bašte u pojedinim delovima, što je i ovde slučaj, mogu dobiti intimu u vidu zaštite od neželjenih pogleda.

Posebnu prisnost prema tom detalju osećamo jer je reč o slezu, koji je česta biljka u našim baštama još od davnina. Čak je i u literaturi našla svoje mesto („Bašta sljezove boje“ Branka Ćopića). Ovde je prostor ispred kuće popločan prirodnim kamenom. S jedne strane produžava se proširena staza do baštenske kućice. Ako je u prethodnom rešenju bela pergola činila sklad sa crvenobelom fasadom, ovde se to može reći da čini izbor velikog broja biljaka crvene i bele boje, koje izvanredno izgleda u kombinaciji s belim kamenim pločama. Ova bašta je zaniljiva još po nečemu. 

U središnjem delu je vizura potpuno otvorena, tako da se nesmetano može uživati u pejzažu. Blisko nam je i to što je od drveća izabrana jabuka, koja u aprilu napupi, a onda se u maju okiti beloroze cvetovima. Lepa je ideja, kad drvo poraste, klupa u vidu ljuljaške. Za njom cvetaju rozecrvena i bela japanska ruža. Od juna im se pridružuje beli floks, a malo kasnije koralni. Od jula i kasnije, za jesenji aspekt, zadužena je dalija, visoka skoro jedan metar, koja cveta u divnim purpurnim bojama. 

Plan biljaka 

1. Slez (Alcea rosea), seme za 30 kom.

2. Virak (Alchemila mollis) 25 kom. 

3. Floks (Phlox maculata) 10 kom. 

4. Floks (Phlox paniculata „Orange“) 20 kom.

5. Lupina (Lupinus hybr.) 10 kom.

6. Japanska ruža (Rosa rugosa „Alba“) 4 kom. 

7. Japanska ruža (Rosa rugosa) 4 kom. 

8. Ukrasna dalija (Dahlia „Purple Pearl“) 6 kom.

9. Stipa (Stipa calamagrostis) 3 kom.

10. Drvo jabuke (Malus) 1 kom. 

Dragana Tucovic-Baranac,
pejzažni arhitekta JKP "Zelenilo - Beograd"

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije