Pejzažista, pre nego što počne da projektuje vrt treba da se upozna sa njegovim vlasnicima i sasluša njihove želje. Često se dešava da su želje u raskoraku sa njegovim mišljenjem ili pak zakonitostima koje vladaju u pejzažnoj arhitekturi; ponekada su pomešani stilovi pa bi se za takvu baštu moglo reći da je kič. Ipak, samo zajedničkim, usaglašenim rešenjem dolazi se do najboljeg rešenja. 

Ovaj uvod je napravljen zbog toga što dugo nismo imali baštu mediteranskog stila, a to je bila želja ovih domaćina. Oni to mogu zahtevati, jer žive na takvom podneblju. Neukusno bi bilo takve biljke (uostalom mnoge ne bi mogle ni da prežive hladne zimske dane) saditi u kontinentalnom području.

Ono što je ovde nesumnjivo lepo je velika terasa, preko koje je patos pa je u tom, drvenom stilu i garnitura za sedenje, kao i ležaljka.

Prelaz sa terase do travnjaka je ovde zaista efektno rešen. Uspešno, sa mnogo ukusa i stila napravljena je spirala sa obe strane. Spiralni oblik koji predstavlja granicu leje prema travnjaku sa jedne strane čini besprekorno ošišana živa ograda od šimšira, a sa druge, spirala je od kamena i uvija se u obliku puža. U tom delu je ispunjena peskom. U samoj leji su posađene biljke plavih, belih i srebrnih cvetova i listova, što daje veoma elegantan izgled.

Posebnu pažnju skreće palma koja je u ovoj bašti biljka-soliter. Još jedan detalj je zanimljiv, i može se koristititi za bašte u svim podnebljima, tamo gde želimo da maskiramo zid garaže zelenilom. Posađene su tri kleke, ispred njih plavi volujak, a ispred njega anafalis sa belim cvetovima. Biljke su birane i po tome da cvetaju naizmenično ceo vegetacioni period, kako bi bašta u tom periodu zaista bila lepa.

U visine streme tri kleke koje su posađene ispred zida garaže. Podsećaju na čemprese, ali bolje uspevaju na niskoj temperaturi. Između njih raste plavi volujak, a isped njega beli anafalis.  Plavi cvetovi krase volujak (Anchusa azurea) od maja do jula. Zahvaljujući visini od 100 cm i jarkim bojama, svakako privlači pažnju u lejama s perenama. U predelima sa oštrijom klimom treba ga zaštititi od mraza.

Lista biljaka 

1. Portugalska lovor-višnja (Prunus lusitanica), 2 kom. 

2. Stepska žalfija (Salvia nemorosa), 30 kom. 

3. Blauraute (Perovskia abrotanoides), 4 kom.  

4. Pelen (Artemisia ludoviciana) 15 kom. 

5. Geranijum (Geranium sanquineum „Album“), 65 kom. 

6. Volujak (Anshusa Azurea), 20 kom. 

7. Anafalis (Anaphalis triplinervis), 30 kom. 

8. Palma (Trachycarpus fortunei), 1 kom.  

9. Baštenski hibiskus (Hibiscus syriacus „Totus Albus“), 1 kom. 

10. Živa ograda od šimšira (Buxus sempervirens var. arborescens), 110 kom.  

11. Stepska sveća (Eremurus robustus), 4 kom. 

12. Kleka (Juniperus virginiana „Sky Rocket“), 3 kom. 

LepaiSrecna Ukoliko želite baštu u mediteranskom stilu, klimatsko podneblje mora biti odgovarajuće, ali neke elemente ovog vrta možete da kopirate i ako živite u hladnijim predelima. Kleke, recimo, uspevaju u svim podnebljima.