Lila ili ljubičasta pojavljuje se u niz nijansi, a čini je mešavina crvene i plave. Ukoliko preovladava plava boja, ljubičasta deluje osvežavajuće i hladno. Ako dominira crvena, boja je toplija. Zvončići sa ljubičastoplavim cvetovima i žalfijom sa crvenkastim ljubičastim tonovima tipični su predstavnici. Kod drugih perena javljaju se sorte sa različitim šarama, kao što je otporni i postojani floks „Hesperis" sa cvetovima u boji jorgovana ili plavičasta „Blue Paradise". Mnoge ljubičaste cvetne varijante nudi i žavornjak (Delphinium) i himalajski geranijum (Geranium himalayense), koji na obodu leje formira cvetno more. Čak i kod klasičnih biljaka, kao što su jorgovan i ljubičica, lila boja nije ista. U zavisnosti od sorte ona ima topliju ili hladniju notu.

Lisnodekorativne biljke kao što su pelen, plućnjak ili srebrna žalfija (Salvia argentea) krase različiti ljubičasti tonovi. Sa impozantnim kuglastim cvetnim glavicama pažnju privlači pitomi čičak (Eryngium giganteum). Ukrasne trave kao što su kineska šaš (Miscanthus) ili penisetum (Pennisetum alopecuroides) u jeku leta očaravaju cvastima razigrane lakoće u lila lejama.

Blistavost biljaka srebrnih listova posebno se pokazuje u večernjim časovima: u sumrak se artemizija i kudravac uočavaju još dugo reflektujući više svetlosti nego što je apsorbuju. Oko terase ili mesta za sedenje, na kojima se rado odmaramo u večernjim satima, posebno dobro dolaze do izražaja. Siva i lila na jednoj istoj biljci - to se sreće kod začinskih biljaka: lavanda, ruzmarin, majčina dušica, žalfija i macina trava sjedinjuju ovaj par boja na najlepši način.

Na sledećoj strani, pročitajte u kojim još kombinacijama ljubičasta može naročito da se istakne.

PageBreak

U saksijama sa biljkama lila-srebrne kombinacije lako se ostvaruju. Uzmite pocinkovanu saksiju i u nju zasadite letnje cvetnice u lila boji. Bogat izbor nude petunije, karpatski zvončići ili verbene.

Veliki spektar lila tonova sreće se kod Osteospermuma (Osteospermum). Svojim kao lakiranim laticama ona postize fantastične efekte.

Kada je reč o pratiocima, ni kod balkonskih cvetnica ne manjka srebrne boje: slamno cveće, helikrizum „Goring Silver" (Helichrysum petiolare), kalocefalus (Calocephalus) i Silberblatt (Senecio bicolor) briljiraju medu cvetovima svojim lišćem.

Detalji naglašavaju efekat boja. Cink ili srebro su metali koje bi trebalo da izaberete kada je reč o posudama, vazama, svećnjacima... Stolnjaci u sivoj ili boji jorgovana takodje će na terasu uneti dašak elegancije i otmenosti. Pogledajte i našu galeriju za inspiraciju.

LepaiSrecna Mnoge biljke cvetaju u ljubičastoj boji, koja se vrlo lepo slaže sa drugim cvetnim tonovima. Njen poseban partner je srebrna: blistave lisnodekorativne biljke unose eleganciju u leje u bašti i aranžmane u saksijama.