Već na prvi pogled vidi se da je ovo rešenje namenjeno romantičnim dušama, deluje toplo i odgovarati ljudima takvog senzibiliteta. Uočljivo je i da su stepenice postavljene bočno i samim tim jedva uočljive. I ležaljka ispod suncobrana, na drvenom podu od bagremovog drveta, ide u prilog romantici. 

Nema ni prave ograde oko terase, već je čini živa ograda od graba, koja je veoma kompaktna i odlično se orezuje. Na terasi su velike lepe saksije od terakote sa ljubičastoplavim ukrasnim lji ljanima. Neprijatnu belinu zida prekriva divna puzavica vistarija, u boji jorgovana, posađena u drvenu žardinjeru obojenu u sivoplavo.

Sama leja, između žive ograde i travnjaka, krivudavog je oblika. I boje cveća su nežnije. Dominiraju roze, ljubičasta i bela. Krajem maja počinju da cvetaju ljubičasti irisi i purprni cvetovi ukrasnog luka. Tu je i ružin žbun, roze boje, koji cveta od juna. U neposrednoj blizini su beli floks i macina trava.

Leju uokviruju srebrni listovi ukrasne perene (Stachis lanata). Između cvetova, poseban šarm vrtu daje ukrasna trava sa svilenim iglicama tokom leta, koja dostiže visinu do 1 m. Međutim, svaka zelena površina, ma kolika bila, deluje monotono, ako nema vertikalu koja joj daje dinamičnost.

To može da bude visoka trava, žbun, uskopiramidalni četinar, ukrasni lišćar, što sve zavisi od koncepcije i veličine površine. Ovde je to loptasti jasen, forma “nana”. A posebnost ovog stila, ali i otmenost, daje mu to što je najlepši deo velike leje u potpunosti ponovljen s druge strane stepeništa, pored samog ulaza...

Dragana Tucović-Baranac,
pejzažni arhitekta u
JKP “Zelenilo – Beograd”


Legenda

1. Stahis (Stachys lanata), formira srebrnasti tepih od lišća, oskudno cveta, ne podnosi vlagu, visina 30 cm, cveta u junu-julu, 30 kom.
2. Žbunasta ruža, puni roze cvetovi, visine 120 cm, često cveta 5 kom. 
3. Krupni ukrasni luk (Allium giganteum), ljubičasto-plave velike cvetne lopte na stabljikama visine do 150 cm, cveta u junu-julu, 50 kom.
4. Vistarija (Wistaria sinensis), puzavica s mirišljavim cvetovima boje jorgovana, 2 kom.
5. Ukrasni ljiljan (Agapanthus africanus), saksijska biljka ljubičasto-plavih loptastih cvetova na stabljikama visine 1 m, cveta od jula, prezimljuje u kući, 3 kom. 
6. Iris (Iris-Barbata), svetloplavi cvetovi sa žutom „bradom”, bogato cveta u maju i junu, visina 60 cm, 20 kom. 
7. Grab (Carpinus betulus), biljka za živu ogradu, stari listovi se zadržavaju do pojave mladih, 80–100 cm, 15 kom.  
8. Ukrasna trava (Stipa capillata), obrazuje brojno klasje sa svilenkastim iglicama od juna do avgusta, visina 70 –100 cm, podnosi i sunce i sušu, 15 kom. 
9. Macina trava (Nepeta grandiflora), nova sorta s krupnim tamnoplavim cvetovima visine do pola metra, 25 kom. 
10. Floks (Phlox sp.), beli cvetovi tokom leta do jeseni, visina 60 cm, 25 kom. 
11. Loptasti jasen (Fraxinus excelsior „Nana”), nisko stablo spororastuće krošnje, visine samo 4–6 m, 1 kom.