Klasici među mirisnim ružama su svakako stare vrste, koje su počele da se uzgajaju još u 19. veku. Doduše, u tom periodu su nastale i mnoge sorte ruža bez mirisa, ali su do danas na tržištu opstale samo one sa prijatnom aromom. “Madame Isaac Pereire“ karakteriše aroma maline, a poznata  purpurnocrvena ruža “Rose de Resht“ širi težak i intenzivan miris. Tokom proteklih vekova kod uzgajanja novih sorti miris je nažalost stavljen u drugi plan. Više se obraćala pažnja na intenzivne boje cvetova i otpornostna mraz i niske temperature. Ali sredinom 80-ih godina prošlog veka postaju moderne mirisne sorte. Na tržištu su se pojavile nove mirisne i otporne sorte.

“Cinderella“ (roze boje), “Augusta Luise“ (boje kajsije) i “Paul Richard“ (svetložute boje), koja mirisom podseća na anis, ubrajaju se u najomiljenije romantične ruže. Mirisne probe su važne, pre nego što posadite ružu, jer su ukusi, što se mirisa tiče, veoma različiti. Svaka ruža ima specifičnu aromu koja se teško može opisati.

Ruže mogu imati miris voća, cveća, meda i mente. Postoje i posebni mirisi, kao što je npr, teški miris mošusa. Najlepše mirise ruže šire na suncu. Zato im treba obezbediti posebno mesto u bašti. Stanište treba da bude zaklonjeno od vetra, kako u naletima ne bi oduvao prelepe mirisne oblake. Kao zaštitu od vetra možete posaditi, npr, živu ogradu od tise ili graba. Ko želi da svoje omiljeno mesto za odmor, bilo da se ono nalazili na terasi ili na nekom drugom mestu u bašti, pretvori u mirisnu oazu, ne sme nikako izostaviti ruže puzavice prelepog mirisa. Sorte “New Dawn“,“Alchymist“ ili “Morning Jewel“ pretvoriće drvene konstrukcije za puzavice, pored kućnog zida, u prave mirisne cvetne oblake. One će biti prava mirisna banja na dohvat ruke.

Mirisne plemenite ruže i ruže za leje, kao što je npr. “Friesia”, trebalo bi svakako posaditi odmah pored terase, ili bar u njenoj neposrednoj blizini. Na taj način ćete sve vreme na terasi uživati u čarobnim mirisima ružičastih lepotica.