Predlog 1: Romantične ruže s pravim partnerima               

Često smo u situaciji da imamo zelenu površinu koju želimo da uredimo, ali nam zbog njenog oblika, kao što je ovde slučaj, za to nedostaje mašta. Na jednoj strani imamo ljubav i želju, a na drugoj, za nas nerešiv problem. Za vašu utehu, dugački i uski prostori zadaju dosta muke i u uređenju enterijera. Kako ih oplemeniti i učiniti prijatnim  za odmor i uživanje?

U konkretnom slučaju imamo travnjak, oivičen lepom živom ogradom od čempresa.

Površinu u ovom prvom predlogu ćemo, pre svega, "skratiti" i učiniti vizuelno širom, ukoliko napravimo polukružnu terasu i uokvirimo je niskom ogradom od šimšira. Ispred nje, levo i desno, u vidu živih, zelenih prstenova od šimšira, okružićemo ruže stablašice.

Ako krenemo dalje,  ovom mini-baštom nailazimo  na proširenje, gde se sa obe strane nalaze kuglaste forme višanja, koje u proleće divno cvetaju belim cvetovima.

Zaslužne za dinamiku u vrtu su, svakako, žbunaste vrste. Na kraju, u perspektivi je klupa za uživanje, okružena pergolom koju pokrivaju  klematis i ružičasta ruža.

Takođe, treba da se napomenu još dve stvari, koje su bez  svake sumnje doprinele da vrt izgleda harmonično i lepo. U bašti treba posaditi biljke koje su različite visine gde će biti apsolutna dominacija samo dve boje, u ovom slučaju ružičaste i bele. 

Nemojte se obeshrabriti, bilo kakav oblik zelene površine je dobrodošao. Kao što vidite, uz umešnost i uložen trud dugo ćete uživati u šarenolikosti vaše bašte.   

PageBreak

Plan biljaka

1. Vinca (Vinca minor), plavi cvetovi od aprila do maja, pokriva tlo na visini od 15-20  cm, 46 kom.

2. Klematis "Niobe" od juna do septembra, veliki cvetovi kao vino crvene boje sa svetlom sredinom, visina 2-3 m, 1 kom.

3. Ruža penjačica „Manita",  ružičasti, poluispunjeni cvetovi  sa žutom sredinom, često cveta, slabog mirisa, veoma  zdrava, 2 kom.

4. Astilba (Astilba), bele, po malo povijene cvetne vlati, 8  kom.

5. Ruža stablašica "Rosarium  Uetersen", sjajni ružičasti,  puni cvetovi, zdrava, često  cveta, 4 kom.

6. Veronika (Veronicastrum  "Roseum"), ružičasti cvetovi  u obliku svećica u julu/avgustu, visina 120 cm,  8 kom.

7. Noaurak (Oenothera speciosa),  svetloružičasti cvetovi  od juna do septembra, u  hladnim oblastima nepohodna  zaštita od zime, 36 kom.

8. Višnja u obliku kugle  (Prunus "Globosa"), cveta u  beloj boji u aprilu/maju, kasnije crveni plodovi, obim stabla 14/16 cm, 2 kom.

9. Ljiljan (Hemerocallis),  cvetovi boje maline, cveta od  juna do avgusta, visina 35 cm, 10 kom. (8 + 2 u saksiji)

10. Kalanhoja (Kalanhoja  japonica), nežnoružičasti  cvetovi od juna do avgusta,  visina 35 cm, 10 kom. (8 + 2 u  saksiji)

11. Artemizija (Artemisia), sivo-  zeleni listovi aromatičnog  mirisa, neupadljiv cvet, visina  40-100 cm, 7 kom. (6 + 1 u saksiji)

12. Živica od šimšira (Buxus  "Suffruticosa"), zimzelena  90 kom.

PageBreak

Predlog 2: Raj za celu porodicu

Ukoliko imate decu, predlog ovog rešenja će vam se sigurno  više svideti, jer ćete celu porodicu moći da učinite zadovoljnom i srećnom.


Već smo konstatovali da je dugačak prostor nepovoljan za uređenje, ali nam u ovom slučaju omogućava da ga podelimo u dve sasvim različite namenske celine a da time ne narušimo lep izgled. Naprotiv, podela živom ogradom od graba, na dečji deo i deo za odrasle, učinila  ga je širim i kraćim, što nam je, uostalom, i bio cilj.

Tako smo u prvom, dečjem delu, po sredini formirali stazicu, koja se nastavlja i u drugom delu, preko koje deca mogu da voze bicikl i trotinet, a nama predstavlja sredstvo komunikacije, do našeg dela vrta.

U dečjem delu vrta nalaze se ribizle, maline ali i mali povrtnjak (u blizini kuće), zbog zdrave ishrane. Ispred njega su jednogodišnje biljke živopisnih boja, koje je moguće, prema ličnom izboru menjati iz godine u godinu. Tu je i mala improvizovana  kućica za dečje igre, kao i bazenčić i sve ostalo što deci može da obezbedi lepu zabavu.

Ostavljen je deo čistog travnjaka kako bi njihova mašta došla do izražaja. U drugom delu vrta, namenjenog odraslima, smeštena je garnitura za sedenje, a pravi ugođaj čini  žuta ruža puzavica koja pada preko postavljenog luka.  

Dekorativne svećice
Cvetovi u obliku svećica u bašti  stvaraju utisak uzvišenosti. U  osunčanim uglovima bašte dinamiku  stvaraju žalfija, lupina,  tritoma (Kniphofia) i liatrus (Liatris  spicata). U polusenci akcenat  daju purpurna vrbica (Lythrum  salicaria) i troskot (Persicaria  amplexicaule). Raskošne  svećice astilbe (Astilbe činesis)  i dugački uski cvetovi srebrne  sveće (Cimicifuga) osvetljavaju  senovita mesta. 

PageBreak

Plan biljaka


1. Vinka (Vinca major), plavoljubičasti cvetovi od maja do jula, visina 30-40 cm, u debelom sloju pokriva tlo sa tamno smeđim, sjajnim listovima, 24 kom.

2. Letnji jorgovan (Buddleja),  3-4 m visok žbun sa mnogobrojnim, 25-30 cm dugačkim, plavo-ljubičastim cvetnim vlatima, cveta od jula do oktobra, 3 kom.

3. Ruža "Braća Grim", puni, narandžasto-žuti cvetovi, slabog mirisa, visina 70 cm, 5 kom.

4. Kamilica (Anthemis), žuti cvetovi od juna do septembra, visina 30-100 cm. Savet: orezivanje odmah nakon cvetanja  produžava njen životni  vek, 11 kom.

5. Virak (Alchemilla mollis) formira u junu/julu žuto-zeleni  cvetni veo, dekorativno svetlozeleno lišće, visina 50 cm, rasejava se u bašti, 14 kom.

6. Hrizanteme (Chrysanthemum), visok 70-100 cm, fina stabljika, cveta od avgusta do novembra, sjajne žute boje jeseni, 8 kom.

7. Živa ograda od graba (Carpinus), braon jesenje lišće često se zadržava preko zime, visina 125-150 cm, 18 kom.

8. Ruža penjačica "Moonlight", nova, poluispunjeni žuti cvetovi, mirisna, često cveta, zdrava, 2 kom.

9. Jednogodišnji suncokret (Helianthus annuus), dobijen iz semena, vreme cvetanja od jula do septembra, 12 kom.

10. Povrtnjak, raznovrsno mlado povrće, oko 14 kom.

11. Stablo ribizle, sorta "Rovada" sa crvenim plodovima, otporno na pepelnicu, 2 kom.

12. Živa ograda od malina, jesenja malina "Blichy", nova  sorta, bere se od avgusta do oktobra, 10 kom.

13. Šarene letnje cvetnice, jednogodišnje cvetnice.     

Dragana Tucović-Baranac, pejzažni arhitekta i PR JKP "Zelenilo - Beograd"

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta