Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJMODERNIJI TREND U BAŠTI: Prirodne leje treba da sadrže ove biljke!

Planiranje bašte stavlja moderne baštovane na novu muku - sve treba izgleda prirodno i "slučajno"!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Francuski vrt? Lep, ali zastareo. Engleski vrt? Lep, ali suviše strog! U modi je "prirodan vrt"...

Ideja nije nova, ali sve više oduševljava baštovane: leje s perenama prirodnog šarma. Na kraju 20. i početku 21. veka, mnogi su počeli da se ugledaju na Englesku, gde su ekstravagantne leje s perenama pojam suptilne baštenske kulture.

Međutim, sada se u modu vraća prirodan izgled bašte. Veliku popularnost u poslednje vreme ima mešavina perena u kompoziciji sa ukrasnim travama, na primer, rudbekija, žalfija, hajducka trava i perasti tipac, koja leti lići na livadu.

PROČITAJTE JOŠ: Najteže je kopirati prirodu: plan za divlju baštu

Baštensko jezerce sa irisom ljubičastih i žutih cvetova i livadskim troskotom koji raste uz obalu, izgleda kao divlje jezero u netaknutoj prirodi. A paprat, šaš i lisnodekorativne perene ispod drveća stvaraju šumsku atmosferu.

  Izvor:

Da biste stvorili takve pejzaže, uslov je da poznajete biljke. Potrebe nekih vrsta u pogledu staništa trebalo bi da budu poznate, kao i njihovo širenje, visina rasta, vreme cvetanja i boja lista i cveta. Kod izbora biljaka za različite vrste staništa izuzetnim se pokazao koncept takozvanih životnih oblasti, koji je davno razvio Rihard Hanzen i koji se orijentisao na prirodne životne prostore biljaka.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije