Provesti što više vremena u svom zelenom carstvu – to žele mnogi, ali nemaju svi tu privilegiju.

Tom cilju približicete se za jedan veliki korak ako uredite specijalno mesto za uživanje – trpezariju na otvorenom, gde ne samo što možete uživati u hrani nego je možete i pripremati.

Želje baštovana i njihovih gostiju prate i proizvođači. Tako su se na tržištu pojavile komplet-kuhinje, uključujući frižider i sudoperu.

Sa sofama, tepisima i osvetljenjem, dakle, stvarima koje biste pre smestili u dnevnu sobu, možete urediti sobu na svežem vazduhu. Celokupan aksesoar je otporan na vetar i kišu. Letnja kuhinja koju izradi stručnjak pruža mnogo mogućnosti, ali zahteva i veću investiciju.

Ipak, ovaj trend možete pratiti delimičnim i postepenim ulaganjem.Pojedine elemente, kao što su sudopera ili polica s radnom pločom, možete naći i polovne ili ih kupiti pojedinačno od raznih proizvođača. Dodajte još roštilj – i osnovna oprema smeštena je na mesto za uživanje.

Korak po korak i bicete sve bliže cilju. Na pregradnom zidu bašte možete učvrstiti poliče koje će služiti za odlaganje tanjira, čaša, cinija i pribora za jelo.

Baštenski kutak može podsećati i na moderno uređenu dnevnu sobu, gde ce bogata trpeza biti povod za okupljanje društva i uživanje u kulinarskim specijalitetima. Kao cvetna tapeta deluje plavi zid sa filigranskom strukturom za potporu obraslu klematisom.

Ispred njega žubori voda u ukrasnom bazenu, koji može poslužiti i za hlađ enje pića. Drugi zid s poprečnim letvama i kvadratno orezanim grabom pravi zanimljiv vizuelni kontrast.

Za pod su upotrebljene velike betonske ploče, na kojima lepo dolazi do izražaja garnitura za sedenje s plavim stolicama.

Mobilni nameštaj nudi mesto za posuđe, hranu i sav pribor za ručavanje, na primer, za sveže začine. U uskim lejama duž zidova uspeva svetlozelena mlečika (Euphorbia seguieriana), iz koje proviruju cvetne kugle ukrasnog luka, a pored fontane visoka kandelaber veronika privlači pogled.

Na kuke i razapetu žicu možete na dohvatu ruke okačiti pribor za roštilj i druge potrepštine. Sledeći korak je da roštilj zamenite ozidanim baštenskim kaminom, gde ćete moći da pečete picu i jela ispod sača. Ukrasite prostor za uživanje detaljima s ličnim pečatom.

Za ljubitelje romantičnog stila idealni su komadi s buvlje pijace, kao što je stari šporet smederevac, koji ne mora da bude funkcionalan, nego jednostavno da služi kao mesto za odlaganje i lep eksponat. Uz njega lepo pristaje svetlost sveca iz starih fenjera i plamen u korpi ili posudi za vatru.

Fontanica ili slapovi od inoksa ili korten čelika, kao i uzdignuta leja na stolu, bolje se slažu s modernim dizajnom. Divni efekti postižu se i indirektnim svetlom i podnim reflektorom koji ističe rastinje, kao i osvetljenjem u ukrasnom bazenu. U tako prijatnoj atmosferi možete uživati sve do kasne jeseni.  

Baštenska trpezarija za hedoniste

U popularnom vintidž stilu možete urediti lepu trpezariju na svežem vazduhu. Obiđite buvljake i pronađite odgovarajuće ukrasne detalje, kao što su stari viseći svećnjak i isluženi šporet smederevac koji budi nostalgiju. U slucaju da više nije za upotrebu, možete ga iskoristiti kao originalni priručni sto. Svecnjak okacite na razapetu žicu, gde možete sušiti i strukove začinskog bilja.

Stare gajbice takođe možete iskoristiti, na primer, kao police ili male uzdignute leje, u koje ćete posaditi začinsko bilje i paradajz.

Zidovi od kamenih ploča, pokriveni ciglom, formiraju odgovarajući okvir. Sto i stolice od drveta i metala stoje na platou posutom sitnim peskom, koji je, kao i leje, uokviren kamenom. U lejama rastu virak, stepska žalfija i perasti tipac, a uz filigranske crne obeliske uspinju se ruže penjačice i klematis.

POGLEDAJTE OSTALE SLIKE U FOTO GALERIJI

Izvor: Lisa/ Moja lepa bašta

LepaiSrecna Uredite cvetni salon na svežem vazduhu za dobro druženje i uživanje.