U magazinu "Moja lepa bašta" iz aprila 2014. godine, čitaoci su imali prilike da pročitaju odličnu reportažu o Tomasu Šusteru koji je za samo godinu dana pretvorio je svoju baštu iza kuće u španski patio. 

U njegovom domu u Linenu u Vestfaliji nastala je prelepa španska oaza za uživanje, a od popločanog platoa do pergole – sve je uradio sam, svojim rukama, korak po korak.

PROČITAJTE JOŠ: 10 odličnih ideja za žardinjere i uzdignute leje: lako održavanje i bogatstvo plodova

Predstavljamo kako je tekao ovaj proces i nadamo se da će i u vama probuditi inspiraciju da uradite nešto slično u svom kutku! Naše ilustracije ne predstavljaju Šusterovu baštu, jer zbog autorskih prava nismo u prilici da vam prikažemo njegove slike, ali smo sigurni da će i ove fotografije dati dovoljno ideja za uzdignute leje koje možete urediti po svom ukusu i od raspoloživih materijala.

Koliko će biti izdignute, zavisi i od vašeg ukusa ali i mogućnosti za bavljenje baštovanstvom.

PROČITAJTE JOŠ: Leja za baštovane koji ne smeju da se saginju

Takođe, na vama je da odlučite da li će u njima preovladati cveće ili povrće…

U Madridu je Tomas Šuster video nekoliko patio bašta koje su ga oduševile. Po povratku s godišnjeg odmora, odmah je počeo da kuje planove kako da u svoju baštu prenese osnovu izdeljenu na cetiri dela. 

1. Drvenim lajsnama ovaj hobi baštovan oivičio je oblik leja i proverio nacrte. Kada je sve leglo na svoje mesto, oko leja je postavio tepih travu i počeo da kopa zemlju za staze. 

2. Da kasnije zemlju ne bi morao nepotrebno da odnosi, napravio je drvene sanduke u veličini kasnijih leja, koje je odmah punio iskopanom zemljom. 

3. Pošto je prvi sloj šodera rasporedio po stazama, zamenio je drvene daske ivičnjacima ulivenim u mali betonski temelj. Da bi se ivičnjaci kasnije uklapali s pločama, izabrao je kamen boje peska. Zatim je drugi deo šodera rasporedio po stazama.

4. Vibrožabom (mašina za sabijanje ploča) šoder je sabijao postepeno, sloj po sloj.

5. Preko šodera dolazi sloj rizle, preko kojeg se postavljaju ploče. 

6. Kamen pravih ivica u Tomasovoj bašti je tako postavljen da viri oko 5 cm iznad šodera a kasnije se sve završava u istom nivou. Kako je u centru bašte planirao da postavi fontanu, da kablovi ne bi išli kroz baštu, Tomas Šuster je postavio podzemni kanal i najlonom ga zaštitio od kiše.

Izvor: Lisa / Moj stan

SVE SLIKE POGLEDAJTE U FOTO GALERIJI!

LepaiSrecna U prelepim španska oazama za uživanje – dvorištima koja su poznata i po nadimku “patio”, uvek ćete naći popločane platoe, pergolu, fontanu, uzdignute leje… evo kako da i vi ukradete deo mediteranskog šarma za svoj kutak!