Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređenje dvorišta

Kako da napravite patio baštu: varijante uzdignutih leja za dvorište puno cveća

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

U prelepim španska oazama za uživanje – dvorištima koja su poznata i po nadimku “patio”, uvek ćete naći popločane platoe, pergolu, fontanu, uzdignute leje… evo kako da i vi ukradete deo mediteranskog šarma za svoj kutak!

Izvor: Foto: Profimedia

U magazinu "Moja lepa bašta" iz aprila 2014. godine, čitaoci su imali prilike da pročitaju odličnu reportažu o Tomasu Šusteru koji je za samo godinu dana pretvorio je svoju baštu iza kuće u španski patio. 

U njegovom domu u Linenu u Vestfaliji nastala je prelepa španska oaza za uživanje, a od popločanog platoa do pergole – sve je uradio sam, svojim rukama, korak po korak.

PROČITAJTE JOŠ: 10 odličnih ideja za žardinjere i uzdignute leje: lako održavanje i bogatstvo plodova

Predstavljamo kako je tekao ovaj proces i nadamo se da će i u vama probuditi inspiraciju da uradite nešto slično u svom kutku! Naše ilustracije ne predstavljaju Šusterovu baštu, jer zbog autorskih prava nismo u prilici da vam prikažemo njegove slike, ali smo sigurni da će i ove fotografije dati dovoljno ideja za uzdignute leje koje možete urediti po svom ukusu i od raspoloživih materijala.

Izvor: Foto: Profimedia

Koliko će biti izdignute, zavisi i od vašeg ukusa ali i mogućnosti za bavljenje baštovanstvom.

PROČITAJTE JOŠ: Leja za baštovane koji ne smeju da se saginju

Takođe, na vama je da odlučite da li će u njima preovladati cveće ili povrće…

Izvor: Foto: Profimedia

U Madridu je Tomas Šuster video nekoliko patio bašta koje su ga oduševile. Po povratku s godišnjeg odmora, odmah je počeo da kuje planove kako da u svoju baštu prenese osnovu izdeljenu na cetiri dela. 

1. Drvenim lajsnama ovaj hobi baštovan oivičio je oblik leja i proverio nacrte. Kada je sve leglo na svoje mesto, oko leja je postavio tepih travu i počeo da kopa zemlju za staze. 

Izvor: Foto: Profimedia

2. Da kasnije zemlju ne bi morao nepotrebno da odnosi, napravio je drvene sanduke u veličini kasnijih leja, koje je odmah punio iskopanom zemljom. 

3. Pošto je prvi sloj šodera rasporedio po stazama, zamenio je drvene daske ivičnjacima ulivenim u mali betonski temelj. Da bi se ivičnjaci kasnije uklapali s pločama, izabrao je kamen boje peska. Zatim je drugi deo šodera rasporedio po stazama.

Izvor: Foto: Profimedia

4. Vibrožabom (mašina za sabijanje ploča) šoder je sabijao postepeno, sloj po sloj.

5. Preko šodera dolazi sloj rizle, preko kojeg se postavljaju ploče. 

Izvor: Foto: Profimedia

6. Kamen pravih ivica u Tomasovoj bašti je tako postavljen da viri oko 5 cm iznad šodera a kasnije se sve završava u istom nivou. Kako je u centru bašte planirao da postavi fontanu, da kablovi ne bi išli kroz baštu, Tomas Šuster je postavio podzemni kanal i najlonom ga zaštitio od kiše.

Izvor: Lisa / Moj stan

Izvor: Foto: Profimedia

SVE SLIKE POGLEDAJTE U FOTO GALERIJI!

Izvor: Foto: Profimedia

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...