Kao vjerni čitalac "Moje lepe bašte" i "Života sa cvećem", htjela bih da izrazim veliko poštovanje prema vašem radu i fantastičnim idejama koje udahnjuju život jednostavnim i običnim, naizgled beskorisnim, prostorima. Ja i moja porodica veliki smo ljubitelji cvijeća i svake godine uvodili smo neke novine u našu oazu mira, punu raznovrsnih neobičnih biljnih vrsta i oblika. Iz te oaze sam otišla, udajući se iz ljubavi, i sa svojim suprugom svila svoj dom u novosagrađenoj kući. Sada imam zadatak da od svog dvorišta napravim još jednu oazu, gde će moja porodica uživati (suprug, ja i djevojčica od 2 god.). Ali tu mi treba vaša pomoć. Evo nekoliko ključnih faktora:

- Dvorište ispred kuće je za sada zajedničko i izjedna. Ono bi trebalo na neki način podijeliti tako da bi granica bila lijeva linija trenutne prilazne staze (na slici). Granicu ne treba da predstavlja neki bedem, već suptilnija razgraničenja s mogućnošću prilaza i drugom domu (ali i razgraničavanja).

- Dio koji sam slikala je naš dio dvorišta koji bi trebalo isplanirati (mi živimo na gornjem spratu).

- Lično meni problem predstavlja parkiranje dva vozila, koja zauzimaju dosta prostora (koje bih ja radije pretvorila u zelenilo, ali...). Taj parking treba da je poluzatvoren zbog nemogućnosti gradnje garaže, tj. na neki način natkriven zbog mraza i vrućina. Može i s nekom zimzelenom puzavicom...To mi je problem br. 1.

- Nisam ljubitelj betona, i voljela bih da ga svedem na najnužnije.

- S obzirom na tropsku klimu ljeti, mislim da bi mediteranski stil i flora bili prikladni.

- Drugi veliki problem jeste kutak za sjedenje, jer zaista ne želim sebi ostaviti mogućnost sjedenja samo na terasi kuće (gornji sprat) gdje se u ljetnjim mjesecima i ne može sjediti zbog velikih vrućina. Jako mi se sviđaju pergole (ne mogu tačno da se sjetim naziva; mislim uglavnom od drveta napravljene grede iznad kutaka za sjedenje i obrasle lozom ili nekom ukrasnom puzavicom) kao mjesta za sedenje, ali mi suprug kaže, zbog toga što planiramo ogradu od inoksa (na terasi i stepenicama), da se ne uklapaju stilovi...

- Treća bitna stvar jeste da uzani prostor pored kuće, s južne strane (na slici), uopšte ne umijem da iskoristim! Možda bi tu bilo idealno da se napravi nešto za sjedenje, ali ako se uzme u obzir da su tu prozori dnevnog boravka i kuhinje, i da bi bilo neukusno pozvati prijatelje, a šaputati da ne bismo nekom drugom narušili mir... Za parking je usko i nepraktično jer bi jedno vozilo uvjek moralo biti zagrađeno od drugog, pa ako treba negde "da se skokne", to bi stvaralo dodatne komplikacije.

Tatjana Čurović

Pročitala sam vaše neuobičajno emotivno pismo u kome se sagledava i velika ljubav prema zelenilu. Pokušala sam da dam odgovor na sva postavljena pitanja koja vas muče. Da pođemo od onog koje vam je bilo najteže, a to je parkiranje dva auta. Smatram da im je mesto koje sam odabrala najbolje, jer je odmah uz put. Iznad njih postavite pergolu, a preko nje zimzelenu puzavicu ampelopsis i eto rešenja. Što se tiče mesta za sedenje, ja bih vam predložila taj ugao, jer je on nekako povučen od svih pogleda, a odatle su lepe zelene vizure na sve strane. S druge strane, vrlo vam je zgodno za iznošenje posluženja jer je uz stepenište. Lepo je sedeti i ispod lipe (sveto drvo starih Slovena), pa sam vam tu stavila klupu. Od cveća dominiraju ruže koje cvetaju celog vegetacionog perioda, ali sam dodala i sezonsko cveće i perene.

Na pitanja odgovara: Dragana Tucović-Baranac, dipl. pejz. arh. 

Legenda:

Četinarsko drveće:

1. Picea pungens "glauca" srebrna smrča)

2. Chamaecyparis lawsoniana (pačempres)

3. Picea omorica (Pančićeva omorika)

Lišćarsko drveće:

4. Tilia argentea (srebrnolisna lipa)

5. Prunus pissardii "atropurpurea" (crvenolisna šljiva)

Zimzeleno šiblje:

6. Pyracantha coccinea (crvene bobice, vatreni trn)

6a. Pyracantha coccinea (žute bobice)

7. Prunus laurocerasus "variegata" (lovor-višnja šarenih listova)

8. Mahonia aquifolium (mahonija)

9. Aucuba japonica (aukuba)

Listopadno šiblje:

10. Hibiscus syriacus (sirijska ruža)

11. Cornus alba "sibirica” (sibirski dren)

12. Rhus tifina (ruj)

13. Berberis thunbergii "atropurpurea" (crvenolisni berberis)

14. Spirea wanhoutei (spirea)

15. Kerria japonica (kerija)

Puzavice:

16. Ampelopsis

Rp – ruža puzavica

y – juka

Rs – ruže stablašice

R – parkovske ruže (Rosa floribunda)

p – perene

sc – sezonsko cveće     

Izvor: Lisa /  Moja lepa bašta

LepaiSrecna Čak i ako spoljna temperatura leti dozvoli da se sedi napolju, najlepše je u hladovini, na klupi odakle se otvara mnoštvo zelenih vizura. Uz omiljene cvetnice, i velike vrućine je mnogo lakše podneti.