Jugozapad je u feng šuiju smer koji pripada majci prirodi, a simboliše fizičke odnose.

Zbog toga biljke koje se sade u jugozapadnom delu vrta treba da budu bujne i imaju cvetove jarkih boja (žutih, narandžastih, ružičastih i crvenih nijansi).

Jedna od biljaka koja je idealna za navedeni deo vrta je božur (Paeonia). Božur može da živi i duže od 50 godina te je zbog toga, a i činjenice da donosi sreću u ljubavi, kineska tradicija da se nakon venčanja u vrt mladenaca zasadi jarko crveni božur. Crveni božuri donose ljubavnu sreću i neudatim devojkama pa, prema verovanjima, grm božura privlači prosce u kuću.

VIŠE: Saveti za sadnju božura

Vrlo često se cvetovi božura stavljaju u vaze - idealan su ukras za kuhinje, ali nisu poželjni kao ukras u spavaćim sobama bračnih parova jer stvaraju energiju koja može da podstakne neveru.

VIŠE: Kako razmnožiti božur

Za uzgoj je vrlo zahvalna biljka koja, jednom kad se zasadi - ne traži puno njege, a nema ni mnogo štetočina koji ga napadaju. Ne vole presađivanje pa je preporučljivo pre sadnje dobro razmisliti o mestu gde će rasti.

VIŠE: 10 magijskih svojstava božura: čuvar braka i dece od negativne energije

Najbolje vreme za sadnju gomolja je rana jesen (septembar / sredina oktobra), a pre sadnje je obavezna dobra priprema tla i gnojidba organskim gnojivima. Božuri najbolje rastu i cvetaju na punom suncu, ali tolerišu i poslepodnevnu senku. Treba ih redovno zalivati tokom sušnih meseci.

Izvor: Jutarnji