Poštovana gospođo Baranac,

Živim u zgradi, ali je moj stan u prizemlju, pa imam priliku da uredim malu baštu ispred stana. Okrenuta je jugu, ali nema mnogo svetla jer je zaklanjaju zgrade koje je okružuju i drveće i žbunje koje već postoji između zgrada. Moja bašta je veoma mala (3x8 metara), u obliku je pravougaonika, ograđena, a tlo je prilično močvarno zbog blizine Save.

Volela bih da zadržim mesto za sedenje na betoniranom delu ispred vrata (1,2 metra široko u dubinu bašte, 2 metra dugačko, uz ivicu zgrade tako da sa svake strane ostaje još malo prostora za biljke). Volela bih samo da se ogradim što više mogu od pogleda komšija i prolaznika, a da uživam pijući kafu u malom zelenom raju.

Hvala unapred i mnogo pozdrava,
Saveta, Novi Beograd 

Poštovana Saveta,

Mislim da spadate u srećnije ljude koji žive u Beogradu. To mišljenje sigurno delite sa mnom, s obzirom na to da vam je stan tako pozicioniran u zgradi da ispred njega imate svoju baštu.

Da biste se zaklonili od nepoželjnih pogleda, predložila sam vam da posadite kombinaciju nižih ukrasnih četinara (uskopiramidalni juniperus, žuta okruglasta tuja i srebrno-plavičasti pačempres).

Vaša bašta je suviše mala da bi podnela veće drveće, ali je ovo sasvim dovoljno da vas cele godine zaklanja. Između njih su zimzeleno šiblje i crvenolisni berberis, tako da ćete imati lepu sliku kada pogledate u svoju ogradu.

Kako je zemljište močvarno, u uglu posadite ukrasnu žutu vrbu i po samom dvorištu ukrasnu pampas travu. Od cveća vam predlažem lukovičasto jer dobro podnosi te uslove. Uživajte!

dipl. pejz. arh. Dragana Baranac


Legenda:

Četinarsko drveće:

1. Juniperus squarocket (piramidalni juniperus)
2. Chamaecyparis lawsoniana „allumii” (srebrnoplavi pačempres)
3. Thuja reingold (žuta okruglasta tuja)

Lišćarsko drveće:

4. Salix alba „pendula” (žalosna žuta vrba)

Četinarsko šiblje:

5. Euonimus radicans (evonimuus)
6. Mahonia aquifolium (mahonija)

Lišćarsko šiblje:

7. Berberis thunbergii „atropurpurea” (crvenolisni berberis)
8. Ukrasna pampas trava

LC – lukovičasto cveće