Perene sa lišćem u boji srebra su fenomenalne biljke u leji i odlične su ako želite sive i romantične boje u vrtu. Posađene na različitim mestima ove perene će vizuelno držati na okupu i veće biljke, čak i povezivati različite delove bašte.

Ubacite roze, plave i narandžasto crveni cvetove kao i zelene vlasi trave kako bi postali upečatljiviji. U ovakvom okruženju isplati se posaditi sorte c koje se razlikuju i po visini i po obliku listova.

Srebrnosive lepotice, poput vilinog sita ili mekleje (Macleaya) savršeno izgledaju i kad su same. Niže biljke, kao što su kudravac i veronika, sa gusto raspoređenim i bujnim lišćem srebrne boje odišu elegancijom.

Uz pastelne cvetove, kao što je žuta kamila „Susanna Mitchell“, svetlosiva boja deluje iznenađujuće meko. Mediteransko raspoloženje, koje ljubitelji Sredozemlja doživljavaju uz ove biljke, dodatni je dobitak.

Ko u vrtu ima dovoljno lavande, može da se odluči za neku od sorti iz asortimana eringijuma (Eryngium) kojih u poslednje vreme ima sve više.

Neke mediteranske i severnoafričke vrste uspevaju i u našim krajevima, ali maslina može da se uzgaja samo u saksiji kako bi zimu mogla da provede u zatvorenom.

Ipak, postoje alternative otporne na nisku temperaturu. Za biljke srebrnkastosivog lišca neophodno je osunčano mesto te vodopropusna zemlja bogata hranjivim materijama. Pogledajte u galeriji neke od srebrnastih biljaka koje će ulepšati svaki vrt.

LepaiSrecna Biljke srebrnih tonova većina vezuje isključivo za hladna područja. Ipak, ove baštenske lepotice mogu da se uzgajaju i u našim baštama. Pogledajte koje će biljke dati elgantan i prefinjen izgled vašem vrtu...