Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređenje dvorišta

Cvetnice za jesenju sezonu

Autor Tamara
Autor Tamara

Čehulja, žalfija, suncokret, ehinacea, vrbena, selen... Sve ove biljke poseduju karakteristične cvasti koje su, iako jednostavne, predivan prirodni ukras. Procvetale štitare obojiće vašu baštu usred jeseni!

Izvor: Foto: Shutterstock

U porodici štitara, familija Apiacea, postoji mnoštvo nežnih biljaka, ali i pravih „ličnosti s karakterom“.

One su idealne za različite kombinacije u leji. Oni u jesen i dalje cvetaju: komorač, selen (slika br. 3 u galerji) i sami pružaju u susret suncu graciozne cvasti i u kasno leto.

U familiji štitara (Apiaceae) postoje neki primerci koji kasnije počinju da cvetaju i zaduženi su za uspešan kraj sezone. Ali i one štitare koje botanički ne pripadaju ovoj familiji sada ulepšavaju baštu − to su, na primer, hajdučka trava, vrbena (slika br. 5 u galeriji) i eupatorijum.

A mnogo bitnije od toga što ne pripadaju istoj familiji jeste to što one pomažu da jedan i po metar visoki komorač i selen koji se vije k nebu budu pravi ukras u leji sa začinima.

U lejama s perenama često pri izboru biljaka u prvom planu nije njihova visina, već utisak koji imaju ljubitelji cveća kada ih ugledaju u leji. Za sadnju su pogodne višegodišnje biljke poput čehulje (slika br. 1 u galeriji) i brdskog komorača (slika br. 2) ili jednogodišnje poput biskupovog cveta (Ammi majus – slika br. 7 u galeriji), kao i impozantna kela (Ammi visnaga), čije su se stabljike nekada koristile kao „ukusne“ čačkalice.

Lep kontrast gracioznim poluloptastim štitastim cvastima u obliku tanjira jesu raskošne dalije ili visoke i vitke cvasti žalfije (slika br. 8 u galeriji), linarija (Linaria purpurea), veronika (Veronicastrum) i kostreš (Bistorta amplexicaulis). Osim toga, lepe su kombinacije sa zvezdastim cvetovima rudbekije i ehinacee (slika br. 10 u galeriji), helenijuma (Helenium) ili suncokreta (Helianthus – slika br. 9). Adut im nije boja, ali zato izgledaju savršeno i upečatljivo − trave i štitare.

Čarobne kombinacije su, na primer, eupatorijum (slika br. 6) i dijamantska trava ili kela i perasti tipac. Iza njih se uzdižu hajdučka trava (slika br. 4) i ehinops (Echinops ritro) s divnim plavim cvetovima. Oni su savršen komšiluk u kasno leto.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...