U porodici štitara, familija Apiacea, postoji mnoštvo nežnih biljaka, ali i pravih „ličnosti s karakterom“.

One su idealne za različite kombinacije u leji. Oni u jesen i dalje cvetaju: komorač, selen (slika br. 3 u galerji) i sami pružaju u susret suncu graciozne cvasti i u kasno leto.

U familiji štitara (Apiaceae) postoje neki primerci koji kasnije počinju da cvetaju i zaduženi su za uspešan kraj sezone. Ali i one štitare koje botanički ne pripadaju ovoj familiji sada ulepšavaju baštu − to su, na primer, hajdučka trava, vrbena (slika br. 5 u galeriji) i eupatorijum.

A mnogo bitnije od toga što ne pripadaju istoj familiji jeste to što one pomažu da jedan i po metar visoki komorač i selen koji se vije k nebu budu pravi ukras u leji sa začinima.

U lejama s perenama često pri izboru biljaka u prvom planu nije njihova visina, već utisak koji imaju ljubitelji cveća kada ih ugledaju u leji. Za sadnju su pogodne višegodišnje biljke poput čehulje (slika br. 1 u galeriji) i brdskog komorača (slika br. 2) ili jednogodišnje poput biskupovog cveta (Ammi majus – slika br. 7 u galeriji), kao i impozantna kela (Ammi visnaga), čije su se stabljike nekada koristile kao „ukusne“ čačkalice.

Lep kontrast gracioznim poluloptastim štitastim cvastima u obliku tanjira jesu raskošne dalije ili visoke i vitke cvasti žalfije (slika br. 8 u galeriji), linarija (Linaria purpurea), veronika (Veronicastrum) i kostreš (Bistorta amplexicaulis). Osim toga, lepe su kombinacije sa zvezdastim cvetovima rudbekije i ehinacee (slika br. 10 u galeriji), helenijuma (Helenium) ili suncokreta (Helianthus – slika br. 9). Adut im nije boja, ali zato izgledaju savršeno i upečatljivo − trave i štitare.

Čarobne kombinacije su, na primer, eupatorijum (slika br. 6) i dijamantska trava ili kela i perasti tipac. Iza njih se uzdižu hajdučka trava (slika br. 4) i ehinops (Echinops ritro) s divnim plavim cvetovima. Oni su savršen komšiluk u kasno leto.

LepaiSrecna Čehulja, žalfija, suncokret, ehinacea, vrbena, selen... Sve ove biljke poseduju karakteristične cvasti koje su, iako jednostavne, predivan prirodni ukras. Procvetale štitare obojiće vašu baštu usred jeseni!