Zelenu površinu iza kuće možete pretvoriti u pravi mali raj uz pomoć sledećeg pejzažnog rešenja.

Novo pejzažno rešenje u nastavku, zajedno sa arhitektonsko-građevinskim, spada u geometrijski stil, dakle, stil pravih linija, što daje utisak prijatne sređenosti.

Tako je deo ispred travnjaka, gde je šiblje zgusnuto, odvojen zidićem od gabiona (ukrasni kamen u mreži), što je u modernim baštama čest slučaj. Naime, pored toga što lepo izgleda, na funkcionalan način odvaja zelenilo u pozadini. A njega je baštovanska ruka lepo uredila, orezala i oblikovala.

Na zidić od gabiona postavljene su drvene lajsne, a po njima upadljivi crveni jastučići. Isto je učinjeno i pored staze od velikih ploča (od jednog metra) uz kuću, od kojih je u jednom delu napravljeno proširenje i na njega u obliku ćirilicnog slova G takođe postavljene lajsne od drveta i na njima crveni jastučići. 

Uvek je „dobitna kombinacija” kada se nešto čega ima dosta u bašti pojavi u još jednom detalju. Imali smo to i kada se u baštu preslika detalj fasade. U proširenom delu su i ležaljke, ali i živopisna leja u kojoj dominiraju perene i ukrasne trave, uglavnom u crvenoj ili nekoj drugoj jarkoj boji, što je slučaj i s lejom na kraju bašte pored drvene kućice za alat. 

Hlad pravi močvarni hrast, a velike ploče doprinose utisku da je bašta veća. Cele godine je cvetno u ovoj bašti: u aprilu crvene lale, u maju dren belih cvetova i vejgela crvenih, od juna belo cveta hortenzija. Pridružuju joj se i celog leta crveno cvetaju koreopsis i hajdučka trava, a u kasno leto tu su i rudbekija i hojhera. U jesen baštu u crveknasto-braon tonove boji kineska šaš.

U galeriji slika pogledajte skice predložene bašte za uživanje, kao i spisak potrebnih biljaka...

Dragana Tucović Baranac,
pejzažni arhitekta

LepaiSrecna Zadnja bašta je posebno bogatstvo, pogotovo u urbanoj sredini. Iskoristite je na pravi način i napravite pravo mesto za uživanje...