Za sve ljubitelje bašte, pejzažni arhitekta Dragana Tucović Baranac predlaže kako možete urediti svoju baštu i učiniti je kutkom za uživanje u prirodi i svojim omiljenim biljkama... 

Verujem da će ova idejna rešenja pejzažnog uređenja mnoge koji imaju sličnu poziciju kuće naterati da porazmisle i sebi naprave sličan ugođaj. Prvo što je zaista neobično, a veoma lepo i praktično za sve one koji žive u prizemlju kuće, jeste da umesto jednog prozora naprave vrata i time, uz silazak preko stepenika (50 cm) omoguće sebi izuzetan prostor za ulazak u baštu za uživanje. To će, pogotovo krajem proleća, tokom leta i početkom jeseni, predstavljati pravi užitak za domaćine, ali i za goste, kao najlepši produžetak dnevne sobe. Inače, taj deo je polukružnog oblika, kakva je i negovana živa ograda od šimšira koja se zadržava s jednim lepim dodatkom, a to je loptasto orezan šimšir koji naglašava njen početak i kraj. Treba samo napomenuti da se on mora redovno negovati tj. oblikovati, posebno u tom delu. Zadržano je i lepo nisko drvo, ali u bašti nedostaju još neke vertikale, pa se pribeglo sadnji klematisa, belog i crvenog, koji se uspinju uz tri metalne konstrukcije u obliku uskih merdevina i jednog luka. U tom delu je živa ograda morala biti uklonjena. 

U sredini je napravljen četvrtasti plato, koji je popločan sivim pločama u više nijansi i na koji je postavljen lep, pomalo rustičan sto za sedenje. Unaokolo su cvetne leje nepravilnog oblika, s velikim uplivom ukrasnih trava i pokrivača tla u raznim nijansama. Zahvaljujući tome, u ovoj bašti je lepo i zimi, jer su prisutne tri vrste hojhere: sa sivim lišćem, crveno-braon i žuto-zelenim, kakve su i ostali deo godine.  

Na proleće, kada klematis počne da izbija, luk okružuju lale što nije loše znati. U proleće su svakako najlepše lale vrlo intenzivne crvene boje, a veoma su lepe i bele, pogotovo u ovom kontrastu. Od juna cveta klematis, takođe belih i crvenih cvetova. Pažljivo odabrane ukrasne trave sa cvetnim biljkama daju izuzetne efekte ovoj rustičnoj bašti. Na starim građevinama ranije je bilo neobično da se uz kuću dozida terasa. Novi vlasnici ove kuće želeli su da to nadomeste i planirali da odmah uz dnevnu sobu naprave kutak za sedenje. U tu svrhu prozor je naknadno pretvoren u vrata za terasu. Postojeća živa ograda od šimšira i nisko drvo trebalo bi eventualno da se uklope u novo uređenje.

Pogledajte skicu predloga i spisak biljaka u našoj galeriji slika.

Dragana Tucović Baranac,
pejzažni arhitekta

LepaiSrecna Napravite svoj mali raj u bašti i uživajte u predivnom klematisu, lalama i šimširu, po savetu pejzažnog arhitekte.