Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sobni bršljan

Ova zimzelena biljka se lako uklapa u svaki stil uređenja stana.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Već generacijama ukrasni ili sobni bršljan ubraja se u omiljene biljke ljubitelja cveća. Neke vrste bršljana mogu da se uzgajaju u zatvorenom prostoru, a svoja iskustva u nezi sobnog bršljana sa nama je podelila Jasna Radoja, vlasnica cvećare "Gras" u Beogradu.

Pitanje: Koje sorte bršljana preporučujete za gajenje u stanu?
Odgovor: Možete da uzgajate samo sorte koje su kultivisane u rasadnicima. One se lakše privikavaju na sobne temperature od vrsta koje su namenjene baštama. Predlažem sorte "Esther" i "Kolibri" (obe sa belo prošaranim listovima), "Gold Child" (žuto prošarani) i "Königers Auslese" (zeleni listovi).

Pitanje: Koje sve to štetočine napadaju bršljan i kako daih suzbijemo?
Odgovor: Posebno obratite pažnju na sitne paukove ili lisne vaši. Bolesne biljke tuširajte triput u periodu od 10 dana ili tretirajte nekim hemijskim preparatom.

Pitanje: Koji su najvažniji saveti za negu da bi bršljan ostao zdrav?
Odgovor: Supstrat u saksiji sa bršljanom održavajte umereno vlažnim, ali potrudite se da izbegnete suvišnu vlagu. U tom slučaju koren bi mogao da istruli. Povremeno očistite listove od prašine ili celu biljku istuširajte mlakom vodom.

Četiri atraktivne sorte bršljana

  • "Grünpfeil" (takođe "Aracena") spada u puzavice niskog rasta, koje se dobro razgranjavaju i formiraju gust tepih u saksijama i žardinjerama.
  • "Golden Ingot" (ili "Goldkind" ) ima svetlije žućkaste površine na listovima talasastih rubova i odlično izgleda u visećim saksijama.
  • Kod sorte "Maxi Kolibri" šare variraju u raznim nijansama bele. Raste sporo, ali se lepo razgranava.
  • Kod sorte "Bacifer" isčezla je tipična forma lista bršljana. Ovo je vrlo dekorativna biljka u visećim saksijama. Ako je niska vlažnost vazduha, orosite je.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije