Sigurno ste sebe pripremili za hladne dane, kupili kapu i rukavice, pendžetirali čizme? A vaš automobil? Ukoliko ga do sada još niste spremili za zimu, krajnje je vreme da ga odvezete do auto-servisa i proverite u kakvom je stanju vaš četvorotočkaš.

Lisa vam predstavlja listu - šta je sve potrebno da proverite, popravite, predupredite:

1.    Proverite stanje akumulatora. Ako motor „u plusu“ slabije pali, odnesite akumulator u servis gde će vam proveriti u kakvom je stanju. Tamo će ga dopuniti ili vam savetovati da ipak kupite novi - da uštedite živce. Ukoliko zimi auto ne vozite često, zaštitite akumulator pločama stiropora.

2.    Proverite količinu i karakteristike antifriza. To možete da uradite i sami - aparat za proveru kvaliteta antifriza dostupan je u radnjama za auto-delove, ili se odvezite do prvog auto-servisa.

3.    Ako niste, obavezno zamenite letnje zimskim gumama. Zimski pneumatici su mnogo mekši na niskim temperaturama od letnjih i lakše se „kotrljaju“ po asfaltu. Ukoliko imate univerzalne, šara na njima ne sme biti plića od 4 mm.

4.    Proverite gumu na brisačima. Dobra guma je veoma bitna za čista stakla koja su preduslov za sigurnu vožnju. Sipajte i tečnost za čišćenje vetrobranskih stakala.

5.    U auto-servisu proverite kočnice. One su jedan od najbitnijih faktora za sigurnu vožnu po snegu i ledu.

6.    Proverite sve filtere i zamenite one koji su dotrajali. Proverite stanje i količinu ulja, svećice, stanje klime…

7.    Oštećena mesta na limariji, ukoliko postoje, zaštitite, jer može da dođe do korozije tog dela.

8.    Predupredite zaleđivanje brava na automobilu. Ili ih isprskajte sprejom ili uljem za podmazivanje, koje možete nabaviti na benzinskim pumpama i u prodavnicama auto-delova. Brave možete podmazati i običnom Pavlovićevom mašću.

9.     Voskirajte auto, ali ne i stakla i plastične delove. Ovo je značajno jer će zaštititi auto od soli i štetnih materija.

10.    Naoružajte se strpljenjem i krećite ranije - uz „skockan“ auto i dobre živce stići ćete sigurno kuda god ste krenuli.