Nepoželjni korov najčešće se nastanjuje na slobodnim površinama. Bavarska akademija za hortikulturu ponudila je jednostavan način za suzbijanje, tj. da njihovo širenje držite pod kontrolom: zasadite cvetne perene koje se same razmnožavaju putem semena i na taj način zatvorite rupe u lejama.

U najpoznatije vagabunde ubraja se akvilegija (Aquilegia), koja u rano leto sve moguće baštenske kutke ulepšava svojim neobičnim cvetovima. 

Negde u isto vreme cveta i ukrasni luk (Allium giganteum), koji više voli sunčano mesto i propusno zemljište. Toplo stanište takođe traže i mamuzice (Centranthus ruber). Njihovi roze ili beli cvetovi traju sve do rane jeseni.

Sokolova trava (Hieracium aurantiacum), koja cveta leti, nastanjuje suv i kamenit teren. Za razliku od njega, purpurna divizma (Verbascum phoeniceum) svake godine pojavljuje se na drugom mestu. Digitalis (Digitalis purpurea) naseljava senovite delove bašte i leje, kao i patuljasti koridalis (Corydalis pumila). Cvetovi kicoša (Acinos arvensis) su neupadljivi, ali ih pčele veoma vole. 

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

PROČITAJTE JOŠ: Cvetnim perenama protiv nepoželjnog korova

PROČITAJTE JOŠ: Očistite travnjak od korova

PROČITAJTE JOŠ: Pokrivači tla - lek protiv korova

PROČITAJTE JOŠ:  Kako se boriti protiv korova u travnjaku

PROČITAJTE JOŠ: Organsko baštovanstvo: kako da pretvorite travnjak u povrtnjak ili cvetnu leju bez dubokog riljanja