Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se čuva šargarepa za zimu

Premda su zamrzivači pojednostavili proces čuvanja hrane, mnogi se rado vraćaju starinskim načinima skladištenja povrća. Uputstva za šargarepu primenjiva su pod uslovom da su plodovi bili sasvim zreli prilikom branja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Najbolji ukus i optimalnu veličinu šargarepe imaju pred kraj faze zrenja, kada kraj korena dobije ovalan oblik. Za jelo u sirovom stanju potrebno je izvaditi šargarepu iz zemlje znatno ranije, dok je još špicasta i blaga. Za skladištenje pogodne su kasne sorte, kao što je "Robila", koju bi trebalo ostaviti što duže u zemlji. Poslednjih dana zrenja, zdrave šargarepe ne samo što dobijaju u obimu već u njima raste i sadržaj betakarotina.

Pravo vreme za vađenje je kada vrh lista požuti ili pocrveni, ali ne bi trebalo dugo da čekate jer prezreli plodovi formiraju korenaste dlačice i skloni su truljenju. Važno je da samo grubo uklonite zemlju, jer će ona kasnije sprečiti isušivanje. Listove odlomite i šargarepe položite u drvene kutije napunjene peskom. U prostoriji na temperaturi 1-5°C šargarepa nedeljama ostaje sveža i hrskava. Kutija za vinske flaše odlična je za čuvanje povrća. Ostavljajte samo zdrave šargarepe, a listove prethodno uklonite.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije